Tak

Taket behöver snabb reparation.
Det var vi beredda på. Någon gång mellan Ingemar Stenmark- och Stefan Holms OS-guld hade plåtkragen runt skorstenen rostat sönder och blåst av. Och år av regn har runnit rakt ner i huset. Det har resulterat i att sticktaket runt murstocken blivit murket. Och en av takstolarna blivit skadad. Men det är tur att skorstenen sitter mitt på taket. Hade den suttit en bit ned hade skadorna blivit ännu värre, berättade plåtslagaren som tröst.
Vi planerade att flytta några tegelpannor, laga undertaket och sätta dit en ny plåt. Ett enkelt jobb. Klart på en helg. Men efter en mer noggrann inspektion upptäckte vi även att nästan alla pannor var frostsprängda. Och att skorstenen satt lös. En kraftig höststorm – och vi hade riskerat att få ett ton tegel i gavelkammaren. I alla fall enligt sotaren. Då kändes det inte rätt att göra temporära lagningar längre.
Så vi bestämde oss för att lägga om hela taket. Och mura en ny skorsten. Det skulle bli hiskeligt mycket dyrare. Men det fick det vara värt. Efter samtal till släkt och vänner hittade vi de hantverkskunskaper vi sökte.
Min uppgift fick bli att bygga ställning. Både för murning och takjobb. Och att agera hantlangare. För en sak hade jag lagt märke till. Så fort jag kom upp på taket förvandlades jag till en sengångare med tunnelseende. Där låg min begränsning.
Takjobb var inte min grej. Men resten ska vi göra själva.
Jag lovar…
/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s