Ny mössa på torpet

Äntligen var taket på gång. Svärsonen Martin och co har rensat taket från de gamla pannorna och håller på att läkta upp för nya. En presenning på gräset räddar förhoppningsvis bara sommarfötter från vassa tegelflisor nästa sommar.
Undertaket är av sticktaksmodell. Det får ligga kvar eftersom det är oskadat förutom delen runt skorstenen. De gamla läkten rensas däremot bort och nya spikas ovanpå de maskinhyvlade spånen. Ovanpå dem spikas sen skivor av oljebeständig board. Sedan spikas ytterligare läkt. Både distansläkt och bärläkt åt teglet. Det verkar komplicerat men det går med en väldig fart.

På den tredje dagen – låg till slut takpannorna i rytmiska högar på de nya läkten. Pontus och Martin har gjort ett fantastiskt jobb. Själv har jag burit buntar, med sex pannor i varje, mellan grusvägen och torpet. Heroiskt? Icke. Min största insats var nog den dagen jag for iväg och köpte smörgåstårta.
/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, tak. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s