Klyvyxan

Har jag berättat om min nya klyvyxa? En äkta Hultafors. Svärfar hade hyggligheten att spara två huggstubbar åt mig när han fällde träden runt huset. En hamnade i snickarboden och blev barkskalad enligt konsten alla regler. Den andra har stått mitt på gårdsplanen och lockat på mig utan resultat. För jag har gått i andra vedklyvartankar. Drömt om en elektrisk vedklyv. Med ett tryck på minst 5 ton. Men till slut gav jag vika. Köpte en klyvyxa och gissa om jag blev förvånad. Här har jag i alla år försökt klyva ved med yxor gjorda för scouter och brasvedsjägare. Ingen har berättat om det magiska med att äga en yxa gjord för ändamålet. Eller så har jag inte lyssnat. Klacken på bladet gör i alla fall underverk. Nu handlar det om teknik och inte om kraft. Tidigare var det tvärtom.
När bror och hans familj var på besök la jag upp en kubbe med en diameter på en halv meter och klöv den på ett hugg. Gissa om han var imponerad.
Jag berättade aldrig att den redan innan var sågad halvvägs med motorsåg.
/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i verktyg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s