Kablam!

Några snitt i ena hörnet med en mattkniv och sen åkte halva taket ned och hängde som ostskivor mot väggen. Dramatiskt men helt enligt plan. Även om det gick liite snabbare än vad jag hade räknat med. Vi hade pratat om att sätta upp ett nytt papptak – själva. Men nu när den tjocka pappen låg på golvet och de breda plankorna var blottade bestämde vi oss för att låta det vara. Kanske målar vi trätaket i någon ljus limfärg bara. Brädorna är läckert breda. I snitt 22 cm. 9 tum alltså. Och springorna ser inte allt för aggressiva ut. Vi får vänta och se var det trillar ned sågspån och sen täta där det behövs.

Ett papptak är spikat med en miljon pappspik. Och ska man bevara trätaket det suttit på måste man gå varsamt fram. Till min hjälp hade jag hammare, stämjärn och ett litet japanskt brytjärn. Och efter ett tag hade jag hittat rätt teknik.

Några knackningar med stämjärnet under spikskallen för att försiktigt få den att lossna och sen fick japanen göra resten. 500 spik blev det första kvällen. 500 den andra. Bara tusen spik – men det kändes som en miljon. Speciellt i mina blodiga handflator.

Nu är trätaket äntligen befriat.

/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i kammaren, tak. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s