Murstock

Ett gammalt hus innehåller mängder av överraskningar. Ett hundraårigt timmerhus ännu fler. Varje träbit, matta eller skiva, vi lyfter på är som en julklapp från en dålig vän.

Nu är det masoniten på båda sidor av kakelugnen som jag har avlägsnat. Eftersom det egentligen inte är tillåtet att ha träskivor direkt mot en murstock funderade jag på att byta ut masoniten mot gips. Ett snabbjobb – trodde jag. Men när skivorna väl var borta visade det sig att putsen bakom vittrat sönder och ramlade loss. Så med hjälp av min nya favorit det japanska brytjärnet fick jag rensa bort de putsrester som blivit kvar men som fortfarande satt löst. Nästan allt med andra ord.

Nu står jag med en oputsad murstock. Det ska bli kul att lära sig putsa intalar jag mig. Det har jag aldrig gjort förut. Hur svårt kan det vara? Blir det bra ska jag låta den vara putsad. Visar det sig att jag är en kass murare-rookie sätter jag gips över.

Men först måste jag ta reda på vad det var för murbruk Kalle på berget använde den där dagen 1939 när han reste murstocken. Det måste ha varit något flexibelt. Som kunde röra sig när muren ändrar form efter temperaturen. Kanske är det lerbruk? Eller kalkbruk? Jag har löst upp lite gammalt bruk i handen med hjälp av vatten. Om det varit lerbruk borde det blivit en lerig fet sörja. Det blev det inte. Jag får ta med mig några rester till en murarfirma för analys innan jag fortsätter.

/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i kakelugn, kammaren, murstock. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s