Musfritt

Lika roligt som det är att gavelkammaren är klar lika oroligt är det att den ska bli till musmat. För gnagare har vi i huset. Vi har hört dem men framför allt sett spår av dem. I sophinken på bottenvåningen hade fem skogsmöss ramlat ner och fyra av dem hade dött. Uppätna av den femte antar vi. Visserligen har Stina tätat alla hål som hon hittat med musnät och spackel. Men de skulle säker kunna göra nya. I böcker har vi läst att ett litet, litet hål på fem millimeter räcker för att de ska tränga sig in. Vilket betyder att springan vid golvlisten är som autobahn för de små rackarna.

Här krävs moteld. Med moderna vapen. På Coop hittade vi en Silverline mus & råttfri. En elektronisk dosa som man sätter i en elkontakt och sedan sänder den ut ultraljud som ogillas av gnagarna. Vår modell fungerar även mot spindlar på sommaren. Nu sitter den där innanför dörren och en grön lampa signalerar att den jobbar. Vi har inte sett något som tyder på musbesök än. Om det är dosans förtjänst kan vi bara gissa oss till. Klarar den att freda rummet hela vintern köper vi nog fler.

/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i djur, produkter. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Musfritt

 1. Andrea skriver:

  Hej! Jag har nyss lärt mig ett nytt knep för att hålla de små liven ute. Täta mellan golv och golvlist med aluminiumfolie! De gillar lika lite som vi att bita i det. 🙂 men de kanske kommer in någon annanstans annars ändå, det vet jag inte.. Jag har blivit en med dom i alla fall!

  Tack för en intressant blogg!

  Andrea

 2. Åsa skriver:

  Hej
  Är nyfiken på om dosan funkar. Har möss i huset och funderar på att prova något nytt grepp!

  • torpetberget skriver:

   Hej Åsa! Nja, jag vet inte om den är supereffektiv den här dosan. Vi har i och för sig inte haft några möss inne, men om det beror på att vi renoverat – och därför tätat all musentréer – eller om det är på grund av dosorna vet jag inte. Jag har hört att mössen inte gillar ljudet men att de vänjer sig vid det efter ett tag.
   Så egentligen är fällor det mest effektiva – eller gift.
   Dessutom, ska jag tillägga, har alla våra dosor gått sönder nu. Så kvalitén känns ju sådär…
   /Stina

 3. pelle L skriver:

  Hej Jag måste tyvärr säga att jag är tveksam till dessa mus-skrämmor. Jag har en av samma märke i vårt lilla torp på 30 m2 sedan ett par år. Mössen härjar ändå. Toppen var väl ändå när de byggt bo i soffan en halv meter från skrämmaren! Jag använder även alu-folie sedan ett par år. Det verkar vara bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s