Stora kammaren

Nu har vi fattat ett viktigt beslut. Vi kommer att behålla husets karaktär och historia men inte i absurdum. Det blir tunna renoveringsskivor av gips på väggarna i kammaren. Lerkliningen som ligger direkt mot timret har släppt alldeles för mycket och väggarna bågnar. På det här sättet får vi släta väggar men bevarar ändå den gamla beklädnaden under. Vilket är lager på lager av gammal fin tapet. Säkert målad med livsfarlig blyfärg – men ändå.

Så om någon i framtiden skulle komma på idén göra en arkeologisk utgrävning av torpet – så varsågod! Allt kommer att finnas kvar – där under.

För den som inte hört talas om lerklining så kan jag berätta att förr var det den vanligaste metoden för att ”spackla” väggarna på insidan av ett timmerhus. Vanlig lera från åkern blandades med sågspån, hackad halm, linboss och ibland även rötter för extra armering. För att få leran att fästa gjorde man mängder av yxhugg på stockarna. Och när man var klart hade man en slät yta som det gick att tapetsera på.

Lerkliningen gjorde även att de annars otäta timmerväggarna blev vindtäta, värmeisolerade, höll undan möss och fungerade som ett brandskydd. Bra anledning att låta det sitta kvar med andra ord.

/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i kammaren, lerklining. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s