Burn baby burn…

Sotar’n kom och inspekterade murstocken igår. Med ”rökbomb”, skumgummi och ficklampa rusade han upp och ned för takstegen för att slutligen millimeterinspektera området bakom kakelugnen i nedre kammar’n. Det är inte ovanligt med läckage i anslutning mellan murstock och kakelugn i gamla torp eftersom murstocken står på stabil stengrund medan kakelugnen är placerad direkt på trägolvet som naturligtvis rör sig med resten av timmerstommen. Sotarmurren rynkade pannan och berättade om rök mellan kanalerna inne i skorstenen. En putsning av rökanaler kostar 1 000 kronor per meter har jag fått berättat för mig. Och det är två kanaler på vardera fem meter. Så när domen skulle förkunnas var det en fråga om tio tusen kronor. Läckagen betecknade han som mindre och antecknade det i protokollet – men det blev inte eldningsförbud. Jippiee! Till och med min putsning fick godkänt. Det betyder att kakelugnen är klar för eldning. En liten mineritplatta ska jag skruva upp på hanbjälken på en av takstolarna som låg lite för nära murstocken på vinden. Och sen ska sotar’n komma på nytt besök när vedspisen är på plats för en slutbesikning. Skönt att något blir enklare och framförallt billigare än vi räknat med.
Det enda som retar mig lite är att muraren som byggde den nya skorstenen lät murbruk ramla ner i en av rökkanalerna till köket. Där har det fått lång tid på sig att härda och blivit till en stenhård klump som täcker en bit av kanalen. Trots flera försök med pipstålskaft och blylod ville den inte ge med sig. Vi får se vad vi kan göra med ett schysst armeringsjärn lite längre fram. Annars får vi leva med en skorsten med astma-symptom.
/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i interiörer, kakelugn, murstock. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Burn baby burn…

  1. Tokyo skriver:

    Har kan du lasa om glidgjutning, vilket nog blir aktuellt nagon gang i framtiden ser det ut som:

    http://www.byggahus.se/forum/vaerme-allmaent/43297-egen-glidgjutning-godkaend.html

    Att betala 10 000kr later tungt… (^-^;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s