Takklart

Det är en hel del pyssel med gamla hus. Vi har ju medvetet valt att låta mycket av det gamla vara kvar under det nya när vi renoverar. Ta golvlisten till exempel. Trots att listen bara består av en råspontplanka, där sponten är vänd uppåt som dekoration, får den sitta kvar. Vi tänker sätta de nya listerna utanpå de gamla. Och eftersom vi klätt väggarna med 6,4 mm masonit funkar det bra. I taket valde vi en bred, 90 mm, hålkälslist och en 16 mm distanslist för att komma över den gamla taklisten. Det blev otippat snyggare än vi kunde ana. Nu vilar taket på en bred och stadig taklist.
Men är det verkligen 1800-tal, undrar den byggnadsvårdspetige. Hålkäl är definitivt 1800-tal. Och vi har sett riktigt gamla taklister som liknar vår lösning med en distans.
Stina har målat plankorna i taket med äggoljetempera. Resultatet blev fantastiskt bra. Hon har kvistlackat, tätat mot sågspånras och målat tre omgångar. På bilden håller hon på med den första strykningen. De bredaste plankorna är maffiga 9 tum. Nu när de är målade ser man tydligt att de också är handhyvlade. Eller ”rubankade” – som vi säger. Det är kulturhantverk som värmer.
/m

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i färg, interiörer, kammaren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s