Av jord är du kommen…

I torpet har vi hittills använt oss av linoljefärger med grå och grön umbra. Ytterdörren kommer så småningom målas i någon nyans av gulockra. Men vad umbra och ockra egentligen är har vi aldrig riktigt fattat. Men efter lite googlande har det nu klarnat.
Umbra, ockra, terra, sienna, caput mortuum är alla pigment som framställs genom slammning av olika jordarter. Nu förtiden tillverkas pigmenten av olika former av järnoxid.

  • Ockra är en järnförening järnoxidhydrat som är ett förstadium till malm. Ockra förekommer ofta som jordfärgämne i pigmentform i gula, röda och bruna nyanser. 
  • Sienna är ett orange-brunt färgpigment som ursprungligen tillverkades genom slammning av limonitlera. Namnet kommer av namnet på staden Siena i Italien. Ibland kallas pigmentet Terra di Siena och betyder ”Jord från Siena”. Pigmentet brukar säljas i två varianter, bränd och obränd sienna.
  • Umbra är ett mörkbrunt pigment.  Umbran är en naturlig förvittringsprodukt av järn- och manganhaltiga mineral. Pigmentet tillverkas traditionellt av en naturligt förekommande lertyp som innehåller järnoxid och manganoxid. Pigmentet säljs oftast i två varianter, obränd och bränd. Den brända varianten har rödare ton. Grön umbra är en av de mesta användbara pigmenten, dels om man vill ha en ljusgrå färg och dels för att dämpa olika brytningar.
  • Caput mortuum (av latin caput ’huvud’ och mortuus ’död’) är ett brunlila färgpigment numera framställt av järnoxid.

Källa: wikipedia.se och drangahuset.se

 

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i färg, produkter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Av jord är du kommen…

  1. Elisabeth O skriver:

    Känner igen mycket av det där från akvarellkursen jag gått (och ska gå snart, och nej jag kan inte måla utan går bara för att det är så mysigtoch avkoppande!Precis vad jag behöver efter ett år på jobbet…)och det är lite spännande faktiska vad alla färger heter och var de kommer i från…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s