Pimp my kakelugn

Nu har vi fått in mer prylar i kammaren. Första semesterveckan tillbringade vi i Göteborg och hos mina föräldrar i Dalsland. I Götet passade vi på att besöka byggnadsvårdsbutiken vid Nääs slott och Hus till hus i Alingsås.
Vi har under våren och sommaren eldat en hel del i kakelugnen. Men vi har ingen skyddsplåt på golvet. Och vi eldar helst med öppna luckor. Så det har varit en tidsfråga innan vi eldat upp torpet.
I Hus till hus hittade vi ett gnistgaller. Med fjädring. Snitsigt tyckte vi och inhandlade ett.
Men kakelugnen behöver pimpas också. Därför blev den en kedja till spjället och onödigt dyra metalltofsar. 160 kronor styck blev hutlösa 320 kronor för två små metallbitar. Men nu är kakelugnen komplett. Det fattas bara en plåt eller liknande till golvet.
Veckoslutet tillbringade vi hos mina föräldrar. Deras uthus är som en gigantisk loppis. Fast gratis. Men så är vi ju nära släkt också.
Hur som helst, under logen fann vi en gammal träkista. På insidan av locket fann vi en text skriven med sirlig blyerts – ”Matilda Jansson, Millesvik”. Den har alltså tillhört min farfars mamma. Född någon gång i slutet av 1800-talet. Nu använder vi den som soffbord.
Fynd nummer två blev ett amerikaur, eller ”sillalåda”, från min mormor. Tickar behagligt när man skruvar upp den. Men gong-gongen låter som ett halvt världskrig.
Det tredje fyndet, som inte är något fynd, är ett gammalt klappträ, med inskriptionen 1830. Med den tvättade man mattor förr. Vi ska ha den som prydnad, eller möjligtvis till att slå ihjäl mygg med. De är rätt stora vid vårt torp.
Nu är kammaren ett avslutat kapitel. Semesterns projekt blir ett ormfritt utedass och en snygg farstu.
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i allmoge, interiörer, kakelugn, kammaren, produkter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s