Svampjakt

Förra veckan var vi ute på grusvägen som leder förbi torpet. På den korta promenaden såg vi flera kantareller som glänste i solskenet. Det var med det i minnet vi i dag gav oss ut på svampjakt. Med traditionellt flätad korg, svampbok och svampkniv. Om jag ska vara ärlig har vi aldrig använt vare sig svampbok eller kniv men det hör liksom till. Efter en timma hade vi fem deciliter blåbär och noll svamp i korgen. Någon hade tydligen varit där innan oss. Så vi fick byta strategi och ge oss in i otillgänglig terräng – skog! Ingen Bauer-skog utan bråkig slysnår typ. Efter ytterligare en timma hittade vi äntligen skogens guld. Från en av hyllorna i skogens skafferi låg svamp som räckte till – två ynka smörgåsar! Nu ska det sägas; jag är en stadskille. Uppväxt i en mindre småstad med normala småstadsintressen. Mina timmar i naturen under mina första tjugo år kan jag räkna på mina tio fingrar. Möjligen får jag lägga till tårna också, men ändå. Stina däremot är en lanttjej. Inte en bonntjej, men hon har tillbringat sina första tjugo år på landet i Dalsland. I en liten by med ett tjärn till tomtgranne. Hennes far är kompis med skogsguden och hennes mor är uppväxt under en rotvälta. Så all okunskap om naturen ska tillfalla mig – inte Stina. Jag är övertygad om att hon hade allt under kontroll under vår strapats i svampskogen. I morgon blir det blåbärspaj!

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i mat och dryck. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Svampjakt

  1. Viola_T skriver:

    Gottgottigottgott med egen blåbärspaj! Jag blir påmind om att det är dags för en skogspromenad med liten hink själv…

  2. Micke skriver:

    Det kan vi rekommendera. Då hinner du vila upp dig innan det är dags för lingonpremiären också.
    :o)
    /M o S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s