Gysinge!

Baksidan av butikshuset är målat med olika slamfärger. Här kan man jämföra olika kulörer och färgkombinationer. Lägg märke till skorstenarna som även de är gjorda med olika tekniker.

År 1668 grundades järnbruket i Gysinge i Gästrikland när Peder Swensson Printz fick tillstånd att bygga en masugn på platsen. Två år senare var bygget klart och det blev startskottet på en storhetstid som sträckte sig flera hundra år framåt i tiden och där Gysinge till slut blev ett av landets ledande järnbruk…bla, bla, bla och nu har vi också varit där.
Men inte på grund av bruket. Och inte på grund av den pampiga herrgårdsmiljön, värdshuset som vi bodde på, eller nationalparken runt nedre Dalälven. Inte ens på grund av att det var just här som de sista dokumenterade dödsfallen orsakade av varg ägde rum. Nej, har man någon gång varit intresserad av gamla hus och gammal byggnadskultur så är Gysinge för alltid förknippad med Göran Gudmundsson och Gysinge – Centrum för byggnadsvård.

I vår bokhylla trängs ett tiotal böcker med Gysinge som avsändare. Inte sällan författade av just Gudmundsson. Och de har varit till stor hjälp vid vår renovering så här långt. Trots att budskapet oftast är: renovera så lite som möjligt, helst inte alls – om du inte köper grejerna från Gysinge förstås. Nu ville vi se de gamla arbetarbostäderna som man renoverat till utställningshus med prov på färgsättningar och tekniker. Några tips kunde vi ta med oss hem. Speciellt några köksidéer eftersom det är det som står på tur att bli renoverat i vårt torp. Annat refuserade vi och fnös lätt åt. Men båda var lika viktiga att se. I butiken köpte vi en halv liter schellack och två kilo fönsterkitt. Sen var vi mer återhållsamma. För det var ohyggligt dyrt. En enkel askskovel till kakelugnen kostade 850 kronor. En ljuslampett i plåt gick lös på 1 875 kronor. Och, håll i er, en förhållandevis normalstor vägglykta i järnplåt kostade 9 600 kronor! Säkert riktigt hantverk men ändå. Kammarlåsen som sitter på alla dörrar där hemma såldes begagnade för 890 kronor styck. Nya kostade 990.
Vi lämnade byggcentret med en ställbar vädringskrok. En eldhund i gjutjärn till kakelugnen. En smidd nyckelring. Och en späntkniv för att få stickor till brasan utan att behöva ta fram yxan. Summa summarum – ett par tusen kronor. Catching Gudmundsson!
Men i fortsättningen är det Ovolin i Örebro som är vår supplier.

Handboken no:9 är egentligen Gysinges beställningskatalog och till och med den lyckas man sälja för 99 kronor. Sug på den Ikea. Men då ska man i ärlighetens namn erkänna att handboken även innehåller många bra renoveringsråd, intressanta artiklar och Gudmundssons härligt syrliga kommentarer i Görans hörna.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Gysinge, produkter. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gysinge!

 1. Viola_T skriver:

  Instämmer i att vissa priser är fanatiskt höga! Kanske blir man som besökare mer medveten om att vara rädd om det man redan har.

  Men jag tycker att byggnadsvård ska vara möjlig för varje fastighetsägare, inte bara redan ”frälsta”. Gysinge har varit enormt bra att marknadsföra byggnadsvård och föra den ut till övriga landet – det är väldigt bra.
  Men flera produkter kan köpas till lägre priser på andra ställen eller direkt hos produenterna.

  Länge leve byggnadvården för var man!

 2. Micke skriver:

  Du har helt rätt Viola. Renoveringen av vårt torp enligt gammal stil hade aldrig blivit av om det inte vore för Gysinge. Deras böcker har varit väldigt inspirerande. Och det lever både de och andra byggnadsvårdsbutiker av idag. Vi har haft spenderingsbyxorna på när vi har varit tvungna. Annars har vi hittat egna lösningar eller andra leverantörer. Ibland har vi helt sonika tillverkat eget. All heder åt Gysinge Byggnadsvård.
  :o)

 3. Micke skriver:

  Ett tillägg: I vår region är slamfärger billigare på Ovolin i Örebro. De har inte samma fullmatade butik, de saknar till exempel begagnade husdetaljer, men de har egen tillverkning av äggoljetempera.
  I Alingsås har vi Hus till Hus som har ett enormt utbud av gamla husdetaljer. Från fönster och dörrar till handslaget tegel. Fantastiskt kul att gå och titta på. Priserna är helt okej. Antagligen för att locka kunder från Göteborg och få dem att köra förbi bygnadsvårdbutiken vid Nääs slott.

 4. Micke skriver:

  Ytterligare ett tillägg: Varför nämner Gysinge aldrig äggoljetempera som ett färgalternativ? Den är en fantastiskt lättmålad färg som torkar på ett nafs. Om man jämför med linoljefärg. En färg som förr användes på ytor som utsattes för mycket slitage. Som golv och – kyrkbänkar – om du råkar ha en sån hemma. Är det något vi missat? Vi har målat tak och möbler med äggoljetempera. I efterhand kan vi tycka att den är lite väl matt för möbler. Men äggoljetempera ska gå att få blank om man borstar den eller ger den en strykning med vax.

 5. Cecilia skriver:

  Skönt att jag inte är ensam om att reta mig på Gysinge för att de är så dominerande. De flesta i branschen har ju webbutiker numer.
  Har också tänkt på att äggoljetempera knappt är nämnd i någon av Gudmundssons publikationer. Billig, bra, lättarbetad och vacker färg!
  Om man vill ha mer lyster, kan man köra på ett lager utan pigment, dvs bara ägg o linolja. O sen putsa lite.
  Avjords hemsida kan man dregla över…
  http://www.avjord.se/

  Har ni provat att måla med konstnärsfärg direkt ur tuben? Lär vara jobbigt men bli fantastiskt vackert. Funderar på att prova med mörkt gråbrunt på dörrfodren i hallen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s