Året var 2000

Vladimir Putin blev vald till president i Ryssland. Öresundsbron invigdes. Olympiska spelen avgjordes i Sydney. Och jag gick omkring i läderkläder.

Inte för att jag tillhörde någon speciell kultur utan för att mitt stora intresse var att köra motorcykel på den tiden. Men trots alla stora händelser är det något annat som lyser klarast i mitt minne. Det här var året då Sommartorpet hade premiär på Sveriges television. Gila Bergkvist var programledare, Mattias Alton snickaren och den då helt okände Ernst Kirchsteiger var inredare. Programserien blev startskottet för en hel rad inredningsprogram på olika kanaler genom åren. Och för mig blev det en liten vändpunkt. Jag hade nämligen under många år velat köpa en sommarstuga. Punkt. Programmet fick mig att inse att det inte var vilken stuga som helst jag skulle ha utan ett gammalt torp. Även om det skulle visa sig ta nio år innan jag kom dit. Igår hittade vi programmen på svt-plays öppna arkiv. Första och sista avsnitten från första och andra säsongen fanns att återse. Gissa om det blev en nostalgitripp. Ernst var lite mörkare i håret och torpet lite slitnare än vad jag kunde minnas. Men projekten var de samma. Och vi kände igen dem allihop från vårt eget hus. Taket, eldstäderna och vattnet. Skulle inte bli förvånad om något av de saknade avsnitten handlade om skadedjur också.
Två timmar tog det att plöja igenom de fyra halvtimmes programmen. Ingen bortkastad tid.
Idag har jag bytt den svarta läderdressen mot snickarbyxor.
Undra vad Putin skulle ha valt?
/Micke

Om ni vill se de första avsnitten av sommartorpet kan ni klicka här: http://www.svtplay.se/klipp/157388/det-forsta-programmet

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Året var 2000

 1. Viola_T skriver:

  Är´e så länge sen första Sommartorpet gick… Det var en fantastisk upplevelse att se ett program som tog tillvara på byggnaden, inget Timell-jobb… De första två säsongerna var programmen RIKTIGT bra.

  Tja, sen konkurrerade Ernst ut de andra så småningom och tog över helt och hållet utan att titta på konstruktioner, mest bara yta.

  Tro mej eller ej – vi har de två första säsongerna på video, you remember VHS. Det ni…

 2. Lotten skriver:

  Jaaa! Tack! Jag har gått och tänkt den sista tiden att jag vill se de programmen. Kul!

 3. Micke skriver:

  Viola: Va? Har du båda säsongerna på VHS? Avund :o( , Ha ha
  Jag håller med dig om att dagens program mest är tv-show. Enligt mallen; nu ska vi renovera och – hopp – så har vi rivit ut allt och sen är vi klara. Kanske gråter de lite också för finalens skull.

  Lotten: Var så god! Vi ska kanske gemensamt stöta på Viola om en kopia på resten av serien, ha ha. ;o)

 4. Sophie skriver:

  Hej! Minns också hur bra jag tyckte de första två säsongerna av Sommartorpet var. Då när det faktiskt handlade om annat än just Ernst. Tyckte MAttias Alton var jättebra och de gjorde lagon jobb på de fina torpen.

  Jag har faktiskt också de två säsongerna på VHS. De fanns att köpa då och kanske kan ni hitta dem nånstans ännu. Allt och inget säljs ju på Tradera och Blocket till exempel.

  Det är synd att det inte görs något program som Sommartorpet idag, det hade behövts bland alla ”riv och släng ut och sätt in nytt”- program som visas idag! //Sophie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s