Vedbod

Gammeldasset och vedboden har varit ett populärt tillhåll – för huggormar. Inget favoritdjur för någon av oss. De verkar ha låg kelfaktor om man säger så. När solen legat på som värst har de solat obekymrat på vedhögen. Och där har de fått vara ifred. För ingen verkar ha använt boden till förvaring på länge. Men nu behöver vi platsen för den torkade veden som vi högg förra året och som legat under presenningar. Ormar ut och ved in alltså. En hel släpkärra fyllde vi med murkna vedträn och annat skräp som legat i boden. Den nedre tredjedelen hade redan förvandlats till jord så det fick vi skyffla ut med spade.

Stina hade redan slamfärgat ytterväggarna. Och i dasset hade jag redan spikat råspont över det numera oanvända dasshålet och hinkhålet på baksidan. Så det har sedan ett par veckor tillbaka redan fungerat som förvaringsplats åt våra trädgårdsredskap.
Nu var det vedbodens tur. Det gamla takteglet fick återigen fungera som bärlager och till ”hörnsten” använde vi murade betongblock, så kallade mursten, med tjärpapp på. Samma idé som vi använt på dasset. Underredet och golvet skruvade jag ihop av spillvirke. Vi hade lite tryckimpregnerade bräder som var tänkt att bli en bro över bäcken en gång i tiden. Innan vi insåg att det redan låg en väl fungerande trumma under stigen.
Och resultatet kan ni se själva. Nu får boden vara kvar i ytterligare några år. Och det nya luftiga golvet kommer säkert att överleva både väggar och tak. Jag kunde inte hålla mig utan körde in och travade upp en av de tre eu-pallarna med ved och förvånades över hur mycket det lilla utrymmet svalde. Perfekt.
Nu har vi en liten vedbod med travad vintervärme.
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i utedass. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vedbod

  1. MrsUniversum skriver:

    Yes, ni får en liten utmärkelse av mej. Går att ladda ner på min blogg.

  2. Sara skriver:

    Hej,
    har precis hittat er blogg. Så fint ni gör. Skall bli kul att följa. Och ni verkar ha kul också 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s