Å så tog det stopp

I den vänstra delen har vi tagit bort isoleringen – jorden – för att se blindbotten.

Redan från dag ett har vi varit oroliga för golvet i köket. Det har sviktat konstigt. Och vi har gissat på ruttna golvbjälkar och kapsejsad blindbotten. Idag tog vi bort två av golvbrädorna för att se på förödelsen. Men det var ingen. Golvet är ett tunt kilsågat plankgolv. Vissa brädor är 35 centimeter breda. Andra bara nio. Inga har spont. Tunna ospontade brädor svajar.

Orubbliga smidda spik.

Under golvet var det inga större problem heller. Stockarna var lite djurangripna men knivtestet visade att det var ytligt och att kärnan är hård. Isoleringen består av jord som ligger på blindbottenbrädor med mossa som mellanskikt. Allt ligger kvar. Men i kanterna har det släppt och i de breda springorna har en hel del rasat ner. Vilket borde betyda att isoleringsförmågan är något begränsad. Gissar att mössen har ett finger med i spelet. Även brädorna som utgör blindbotten är lite ansatta av trädgnagare. Nu är frågan hur vi går vidare. De handsmidda spiken satt så hårt att de antingen spräckte plankorna eller gick rakt igenom. Vi vill ha ett varmt golv även om det är ett sommarhus. Förslaget som leder är att vi spadar ut det gamla och tar ett nytt beslut senare. Nytt golv eller återanvända det gamla…
To be continued.
/Micke

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s