Bakugn

Välkommen in i vår bakugn! Det här hålet i murstocken har vi hela tiden sett som ett kuriost inslag. Insidan har varit fyllt med kolrester, döda fåglar och allehanda puts och grenar som trillat ned genom skorstenen. Men igår var muraren på plats för att titta på muren som han förhoppningsvis ska putsa till våren och då väcktes nya planer. Han tyckte att ugnen var i ett fantastiskt skick. Även om det var en underlig modell som han bara läst om men aldrig sett i verkligheten. Hur den fungerade kunde han inte lista ut. Att man ska elda nere och baka uppe har vi förstått. Men hur? Det sitter två rökkanaler i bakkant av den nedre delen. På ovansidan av den tjocka järnskivan finns en kanal rakt upp. Hmm. Nu har vi rensat ur allt skräp. Och när köket är färdigt ska vi försöka baka bröd – på riktigt. Och kanske laga en vedugnsbakad pizza. Mums.

Men först måste den få en uppsnyggning.
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bakugn

 1. Elisabeth skriver:

  Kolla här:

  http://www.bakarlag.se/stenugn.htm

  tipsar min man Herbert. Vi har också en bakugn i vårt hus, fast bara en våning/Elisabeth

 2. Micke skriver:

  We like Herbert!
  Tack! :o)

 3. karln skriver:

  Hej! Jag har murat en bakugn av
  norrländsk typ där jag bakar tunn-bröd, pizza och annat. Jag tycker det verkar skumt att elda nere och
  baka uppe. Man kan ju då omöjligen få någon övervärme när man bakar.
  Kanalerna där nere måste ha en annan funktion, dock vet jag inte vilken.

  Karl Norberg Karlstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s