Finsnickeri

Dörrarna fick även dropplister för att kunna styra undan regnvatten.

Ytterdörren har saknat tröskel ända sen vi köpte torpet för ett år sedan. Under dörrarna har det varit en glipa på flera centimeter. I vintras blåste det in så mycket snö att det låg drivor på hallgolvet. Och mössen har utan problem spatserat in och ut och tagit del av kvarglömd mat och annat gnagbart. Men nu är det slut på sötebrödsdagarna för de håriga snyltgästerna. Nu får de hitta andra ingångar.

Den nya tröskeln snickrade vi ihop av spillvirke som blev över från dassbygget. Ritningen fick rita sig själv under byggets gång. Vi har hittat på och gissat alltså. Det blev många vinklar att såga för att få en avrinning ut från dörrposten men ändå en rak tätning mot dörrarna. Tröskeln har vi lagt löst på underredet som är en del av trappen och därför gjuten i betong. En bit tjärpapp och lindrev tar hand om väta och kyldrag. Det enda som håller den på plats är två klackar. En på var sida. På så sätt kan vi lätt ta bort den igen när vi ska renovera resten av dörrposten. Eller när vi ska måla den. Fiffigt och lite snyggt tycker vi. Tröskeln räddar förhoppningsvis dörrarna och golvet i farstun tills det blir dags att renovera hela utbyggnaden. Och tills vi byter ut trappen. Men de projekten startar först 2011.
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, farstun, pardörrar. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s