Timmerman

”Timmerman är sedan medeltiden en benämning på den som utför grövre träarbeten, till exempel vid hus” står det på Wikipedia. Och eftersom jag håller på att byta grövre stockar under fönstret på torpet så måste min benämning just nu vara – Timmerman! En titel jag i så fall bär med stolthet. Även om en riktig timmerman säkert skulle le i mjugg åt mig.
Under fönstret har vi rensat bort en och en halv stock. Men eftersom timret vi köpte var lite högre så behöver vi bara använda en stock som ersättning. Den fyller exakt. På undersidan har vi sågat spår på längden som vi sedan huggit rena för att få till ett långdrag (mossränna) att lägga linisolering i. Den gamla stocken under fönstret har vi sen kupat för att långdraget ska fungera och eventuellt fukt eller vatten ska rinna ut och inte in i fasaden. Det mesta har vi gjort med den nya elektriska motorsågen. Yxan har mest legat och vilat för att kunna vara alert vid alla finjusteringar.

Det som skapade mest funderingar var att välja vilken skarvningsteknik vi skulle använda. En blixtskarv eller en bladskarv? Bladskarven innebär att stockarna är halverade där de överlappar varandra. Den modellen passade oss bäst. Mest för att det är trångt under fönstret och att vi därför inte kan sänka ner en stock utan måste kunna skjuta in den framifrån. Så efter lite kapande, sågande och morrande fick vi till slut ersättningsstocken på plats. And it fits like a glove. Nu ska vi bara plocka bort den igen för att kunna bygga en ny nederdel av fönsterkarmen. Först efter det kan vi sätta tillbaka allt och börja linisolera med drivjärn.

Men tyvärr börjar kvällarna bli oroligt korta och allt tar mycket längre tid än vad det gjorde i somras. Efter jobbet hinner vi bara arbeta i två timmar innan verktygen försvinner och blir osynliga i mörkret. Vi skulle behöva en ny lång semesterperiod. Men våra arbetsgivare har nog ingen förståelse för vårt renoveringsintresse. Trots att vi är mer harmoniska och kreativa människor på jobbet efter en dag på landet. Det måste vi ta upp vid nästa utvecklingssamtal.
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, fasad. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Timmerman

  1. Sara skriver:

    Så fint! Jag önskar att jag var lite mer händig och kunde titulera mig timmerman jag också.

  2. Micke skriver:

    Äsch Sara. Kalla dig vad du vill. Det blir mycket roligare så. Det mesta går att läsa sig till. Vi är timmermän, målare, snickare, murare… Nästan allt utan elektriker, plåtslagare och putsmurare faktiskt. Det får riktiga fackmän eller fackkvinnor ta hand om. :o)

  3. Sara skriver:

    Ok, då titulerar jag mig byggnadsvårdsakademiker….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s