Köksvägg

I våras var dåliga timmerstockar ett gigantiskt problem. Snudd på omöjligt uppdrag. Men efter att vi plöjt byggnadsvårdssidor både på nätet och i en drös med böcker tror vi oss nu ha rikligt med kunskaper om hur man ska laga en timmerstomme på rätt sätt. Reparationen av köksväggen ska därför ske efter byggnadsvårdens alla regler. Eller efter de flesta i alla fall.

På väg till torpet stannade vi till på Jysk och köpte ett paraplytält. Meterologerna hade placerat ett stort regnmoln över vår del av landet och det skulle inte få förstöra vår jobbdag. Premiärbygget i tygtaksverksta´n blev den nya fönsterbrädan. Ett finsnickerijobb. Som i och för sig hade blivit mycket enklare om jag inte glömt överhandsfräsen i stan. Men med elhyvel, borrmaskin, sticksåg och morakniv fick den en finish som var minst lika snygg som originalet. Fast definitivt inte lika perforerad av trädgnagare. Sen fyllde vi mossrännan med lindrev och bultade fast stocken med franska träskruv. Alla öppna utrymmen och glipor tätades med ytterligare lindrev. I avsaknad av drevjärn fick ett gammalt stämjärn som jag trubbat till med vinkelslip göra jobbet. Efter fyra timmar var väggen stabil och tät. Och skulle med lätthet klara en tuff glidtackling från kökssidan. Innan vi åkte hem till stan igen klädde vi det nakna timret med vindpapp och satte tillbaka några av panelbrädorna. Nästa steg blir att sätta upp nya brädor under fönstret eftersom den gamla panelen var skarvad med en horisontell bräda i överkant. Antagligen på grund av en gammal lagning. Läkten kan vi förhoppningsvis återanvända. Sen ska vi måla allt och hänga tillbaka fönstren. Det bör jag hinna med under nästa vecka. Någon gång mellan sängen och jobbet.
Men först ska jag smygtitta lite under panelen på det andra köksfönstret. Håll tummarna…
/Micke


Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, fasad, köket. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Köksvägg

  1. Viola_T skriver:

    Roligt att läsa. Allt verkar gå så lätt för er.

    Bra idé med partytält-tak över maskiner, människor och hund!

  2. Micke skriver:

    Ha, ha svaret på det måste bli- nja! Det går inte alltid så lätt för oss. Tycker att det återkommande är nya, och för oss helt obegripliga fel, på vårt torp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s