Återbruk

Gammal lerklining, halmen fungerar som armering.

Yxhugg i stocken gör att leran fäster.

Väggen under fönstret är lagad. Det fattas bara lite panel på utsidan. När Micke rev bort de dåliga stockarna plockade vi ner tapeten på insidan. Och med den följde lerkliningen.
Lerklining består av lera, sand, hackad halm och gödsel!?! Det finns nog lika många recept på lerklining som det finns torp. Några innehåller även myrstack, linboss eller kutterspån. Man tog nog vad man hade hemma antar jag.

Men, någonstans har vi läst att gammal lerklining går utmärkt att återanvända. Så varför inte prova? 

Klart! Nu måste den torka innan vi spikar på en skiva.


Jag petade loss lerkliningen från tapeten, smulade sönder den och tillsatte vatten. Vips så hade jag en smet att kleta på väggen! En något sölig syssla, men med en murarslev gick det bättre än jag trodde. Efter ett par timmar var väggen klinad.
Nu återstår det att se om geggan sitter kvar på väggen när den torkat. Varning för ras?

/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, lerklining. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Återbruk

 1. Viola_T skriver:

  Underbart att läsa om!!! Helrätt tycker jag…

 2. Micke skriver:

  Jag var där idag, torsdag, och kollade. Lerkliningen sitter fortfarande kvar. Puh!
  /Stina

 3. Tokyo skriver:

  Lerkliningen var det nog inget fel pa, underlaget kan det vara si och sa med dock. Men om det haller sa haller det, och haller det inte ar det bara att gora om! (^-^)

  Skulle det rasa kan ni spika upp lite honsnat pa underlaget och forsoka igen. Det brukar ga finfint. Man kan blanda i lite farsk hastgodsel ocksa, lukten forsvinner nar det torkat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s