Färgfunderingar

Två nyanser av grönt.

Vi har knappt kommit igång med köket men kan ändå inte låta bli att fundera över färg- och tapetval.
Efter att vi har lagt in det nya golvet, putsat murstocken och isolerat grunden, puh, så ska köket få sig en uppiffning. Vi har kommit fram till att pärlspont ska få pryda väggarna. Om det blir 2/3 eller 3/5 av takhöjden vet vi inte än. Vilket kan vara mest rätt? Det står nämligen lite olika i de böcker vi läst. Och 13 centimeter skiljer dem åt, vilket är ganska mycket.
Vi är inne på att ha ett grågrönt kök. Vi har använt grå umbra i olika brytningar på andra ställen i stugan så vi kanske fortsätter med den. Fast lite ljusare. Kanske tio procent. Vi har även funderat på en mer ren ljusgrön färg. När jag skrapade taket hittade jag en väldigt fin grön kulör. Inte kromoxidgrön utan en mindre ”stickig” nyans.

Eftersom pärlspont kommer att täcka mer än hälften av väggarna tänker vi lyxa till det med att köpa tapeter från Lim & Handtryck. Där har vi hittat tapeten Erken, med ursprung från Värmland! Och från rätt tidsepok – 1850. Vi har nämligen valt stilepoken 1850-1900 när vi renoverar vårt lilla torp. Så gott det går i alla fall. Allt blir inte tidsenligt men som vi brukar säga; stugan står inte på Skansen.
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, linoljefärg. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Färgfunderingar

 1. sodergarden skriver:

  Hej!

  Vad fint det låter. Jag är också väldigt förtjust i just Erken men tycker den som är blå är vackrast. Jag älskar den starka blå färgen som fanns på tapeter förr. Nånstans ska jag ha den men jag vet inte var ännu. Höjden på panelen tycker jag brukar bero lite på vilken takhöjd man har. Jag tänker att har man högt i tak (typ sekelskifteshus med ca 2,5 meter) så passar det bäst med 2/3 för det blir ändå vägg kvar att tapetsera. Har man däremot ett torp med kanske bara runt två meter i takhöjd passar 3/5 bättre så inte panelen tar över och blir för hög. Men i slutändan är det nog lättast att mäta upp på väggen och välja det man tycker ser och känns bäst. Det skiljde sig nog åt en del i landet… //Sophie

 2. Elisabeth O skriver:

  Glömde säga att tapet är jättefin och säkert blir kanon med panel i umbra. Ni har god smak!

 3. Elisabeth O skriver:

  Men, min första kommentar verkar ha försvunnit? Skrev att ni får komma förbi på en kopp kaffe när ni tittar på gårdarna runt oss. Ni får inte missa Norra Forsnäs, den har jag dreglat över i de 9 år fin!!!

 4. Stina skriver:

  Sophie: Tack för dina tips! Vi ska mäta upp i köket och se vad som blir bäst. Ultramarinblå är väldigt fin, men än så länge har vi inte hittat nåt ställe där den passar in i vårt torp. Kanske om vi inreder vinden?

  Elisabeth: Tack för din inbjudan 😉
  Och din kommentar försvann inte, men den ligger på boktipsinlägget. Ibland är bloggen lite trög när det gäller kommentarer så det kan dröja en stund innan de dyker upp.

 5. Cecilia skriver:

  Ja, den tapeten är fin, färgerna också. Men det hör väl till att ändra sig flera gånger. Och ändå blir ingenting som man tänkt sig, inte för mig iaf. Men man kan ju alltid göra om…
  Snart får vi se hur valet blir, spännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s