Karl och Emma

Kyrkan i vår by är särdeles vacker. Kyrkplatsen har anor från 1100-talet. Även om kyrkan som står där idag byggdes först på slutet av 1700-talet. På väg hem från torpet i söndags åkte vi förbi för att se om vi kunde hitta Kalle på Bergets gravsten. Eftersom det var en ansenlig mängd stenar att gå igenom tog vi oss an uppgiften på två fronter. Stina till höger och jag till vänster. En-två-tre-fyra-fem-sex – och där var den! Sökandet tog tio sekunder. En i gravstenssammanhang modernt stående sten stod nära kyrkväggen. Som kyrkoarbetare hade man kanske vissa privilegier. Här låg Karl och hans Emma Ottilia. Emma dog 1960 och Karl fyra år senare – 91 år gammal. Vi vet inte mycket om vilka de var men känner ändå ett släktskap genom torpet.
Karl och Emma byggde upp det som vi idag håller på att renovera. Det är deras saker vi hittar i isoleringen, bakom skåpen och i jorden. Det är Karls verktyg som gett yxhugg och hammarslag i väggarna. Och det är Emmas spis vi nu håller på att restaurera. De är en stor del av vårt hus. Och därför vill vi veta så mycket som möjligt om vilka de var och hur de levde. Naturligtvis skulle vi också vilja ha en bild av dem på väggen. Som en hyllning. Men vad vi vet fick de aldrig några barn. Så var sakerna efter Karl och Emma tog vägen efter Karls död har vi ingen aning om.
Men sökandet fortsätter.
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i historia. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Karl och Emma

 1. Sara skriver:

  Ha ha, när vi köpte Torpet hängde ett stort gammalt foto i en fin ram på ett gammalt strängt par (äldre ägare) över sängarna i sovrummet. Jag tyckte det var toppen, men A kände sig iakttagen av främlingar så till slut togs de ned. (Men jag har sparat dem på hemligt ställe.) Fotot syns på mitt förta blogginlägg.

 2. Viola_T skriver:

  Så otroligt fint ni resonerar, Micke och Stina! Underbart att läsa.

  Och det är klart ni botrfr kunns få fram mer om paret på Berget om ni fortsätter sökandet. Det är ju i ”nutid” de levde.

 3. ninna skriver:

  Hej!
  Ni kan kanske beställa kopior på bouppteckningen efter Karl hos landsarkivet. Där står det vad som fanns och vilka som ärvde. Sen kanske ni kan få kontakt med dem eller deras ättlingar, kopia av ett kort kanske går att ordna då.
  M v h
  Ninna

 4. Micke skriver:

  Tack för tipset Ninna!
  Vi åkte till Länsarkivet i fredags och pratade med dom och ska få bouppteckningen nästa vecka.

  Viola: Vi blev inspirerade och köpte abonnemang hos AD-online och Svar och började att söka i arkiven på nätet. Det är samma arkiv som länsarkiven erbjuder. Mer om det i bloggen när vi fått ihop fler uppgifter.

  Sara: Ha ha, jag kan förstå honom. Men bilden behöver ju inte hänga i sovrummet. Vi tittade på fotografiet på din blogg. De såg kanske lite väl bistra ut, ha ha. :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s