Söndagsmys

Det är bara hundra meter till avstjälpningsplatsen men med tjock snö under skottkärrehjulet kändes det som minst det dubbla.

Vad gjorde ni den fjärde advent?

Årets julgran är fälld.

Vi rev ut ett gammalt plankgolv och spadade ut nästan all jord ur trossbotten. Ingen höjdardag på torpet med andra ord. Det dammade och var riktigt jäkla kallt. Ute är liksom inne nuförtiden. Och den lilla byggfläkten klarade knappt av att hålla hunden varm. Golvet visade sig vara ett hopplock av material. Hälften bestod av tunna ”ladugårdsplankor” och resten av råspont. Allt spikat på lösa stockar som ser ut att ligga direkt på marken eller är uppallade med brädor som ligger direkt på marken. Inte konstigt att våra ”vänner” trämaskarna har tuggat här och där. En del av stockarna har haft andra användningsområden en gång i tiden. Fast det börjar vi bli vana vid. Återanvändning av hus var tydligen vanligt förr. Speciellt om det rörde sig om enklare torp eller backstugor. Vi får bestämma oss för vad vi ska göra med stockarna när vi fått bort all jord och alla trossbottenbrädor. Antingen räddar vi det vi kan och nöjer oss med att byta ut de dåliga bitarna. Eller så bygger vi ett modernt golv och sätter upp balkskor på väggarna. Men innan vi kommer dit önskar vi oss blidväder i julklapp. Det är tungt att skyffla frusen jord.
Vi passade också på att hugga, eller såga, årets julgran – på egen mark! Det var inte så många att välja på. De flesta växte i små dungar och såg allt annat än gran(n)a ut. Men en klarade nålsögat och står nu i garaget i stan för acklimatisering.
/Micke

Imponerande av hunden att kunna sova i ljudet och vinddraget från byggfläkten.
Mössen sökte också värme och hade byggt flera nästen under plankgolvet.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Söndagsmys

 1. Sara skriver:

  Vad duktiga ni är!

 2. tokyobling skriver:

  Det ar manligt att skyffla jord! Radda det som raddas kan, tillbaka med jorden och lev gott nagra decennium till med det gamla golvet. Ett modernt golv blir ocksa daligt like fort, men kostar betydligt mer.

  Fint naste de hade forresten.

 3. Ankan skriver:

  Jisses, vilket söndagsmys! Oj oj vilket jobb! Vi har något liknande framför oss! Vi har ett gammalt golv med breda plank i kök och kammare. Golvspringorna har blivit glesa och det drar rejält från golvet på sina ställen. Vi har tätat med lindrev och lagt mattor. Vi märkte av det speciellt nu när det blev uppåt 20grader kallt. Vi funderar på att lyfta alla golvplankor, rengöra sponten och slå ihop. Sedan slipa golven (som är lackade). Troligtvis måste vi ha någon form av golvisolering och vi vet inte i vilket skick bjälkarna är i….läskigt men spännande!
  God jul och gott nytt år

 4. Micke skriver:

  Sara: Tack!
  Tokyobling: Tyvärr har blindbotten rasat och därmed har golvet blivit dragit och ett populärt ställe för möss. Vi ska göra en ny blindbotten, men på gammalt vis. Men i stället för jord kommer vi isolera med kutterspån och sågspån.
  Ankan: God fortsättning! Det här med golv är inte lätt. Jag tror vårt kök kommer bli trevligare med ny isolering och nytt trägolv. Om inte annat så fick jag ett par fårskinnstofflor i julklapp!
  /Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s