Gård och torp

Vilken överraskning det var att öppna årets första nummer av Gård och torp. Där i avdelningen ”Se om ditt hus”, under rubriken ”Hur inreder vi vårt lilla kök?”, var vårt torp! Och svaret på frågan vi hade skickat in för knappt tre månader sedan. Rekordsnabbt. Arkitekten Jacob Hidemark kommenterade och gav oss lysande tips på ett helt uppslag. Tajmingen blev perfekt. Eftersom det är nu vi måste bestämma oss för var vi ska ge plats åt vask och avlopp. Förslaget handlar om att bygga köksdelen mot den vägg där det gamla skåpet fanns. Inte helt olikt våra egna lösa idéer. Men mer planerat, detaljerat och genomtänkt.
Jacob tycker bland annat att vi ska:

 • Skippa det höga kylskåpet och istället bygga in en låg variant.
 • Placera diskhon framför fönstret.
 • Kakla med avfasat kakel över arbetsbänken.
 • Använda överskåp, staplade på varandra, för att få förvaring utan att offra för mycket golvyta.
 • Låta panelen på väggen gå ända upp till taket för att inte få för många nivåer (här är vi lite osäkra).
 • Och att vi inte ska måla om dörrarna utan låta de ha kvar sina ådringsmönster…

…och där sket det sig. Om Jacob hade sett den lilla del av dörren till kammaren, som skymtade på en av bilderna, hade han upptäckt att den redan var renskrapad. Och tyvärr kommer de andra dörrarna att bli det också. Vi försvarar oss med att målningarna är i sämre skick än vad de ser ut. Förlåt Jacob.
Annars tar vi ritningen rakt av.
Och kan stoltsera med att köket är arkitektplanerat.
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, media. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Gård och torp

 1. Lisa skriver:

  Trevlig blogg och vilket fint torp ni har! Vi är på gång och ska flytta ett timmerhus strax söder om Kristinehamn. Undrar vilken murare ni anlitade?

 2. Huset skriver:

  Hej. Va roligt att ni fick svar. Blev själv inspirerad av detta när jag läste i G&T, mitt kök är nämligen också litet medans resten av husets rum är rätt stora. Har mitt projekt söder om Kristienhamn 🙂

  Ni har ett jätterart torp ^^

  Mvh Hilda

 3. Stina skriver:

  Lisa: Va kul att du hittat vår blogg! Muraren har bara varit i torpet och tittat, men han har bra referenser. Här är hans hemsida http://murkakelhantverk.se/index.html och här kan du läsa om honom i VF http://www.vf.se/nyheter/kristinehamn/skorsten-pa-plats-nar-soldattorp-aterinvigs

  Hilda: Vi har varit inne och kikat på din blogg. Vilket fint hus! Och vad mycket jobb! 😉 Det ska bli spännande att följa ditt projekt, för att inte missa nåt har vi lagt dig i vår länklista.
  Stina o Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s