Bakguide

Vi har sen vi köpte torpet funderat på hur vår bakugn fungerar (läs det gamla inlägget här). Eftersom vi tydligen har en något udda modell som ingen vi pratat med sett tidigare. Och någon bruksanvisningar från början av 1900-talet har vi inte hittat.

Men i höstas gick vi med i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Och de har ett frågeforum dit vi skickade vår bakugnsfråga.
Nu har vi fått svar.
Här är vår mailduell:


Hej!
Vi har ett torp från sekelskiftet i Värmland. I vårt lilla kök finns en murstock med en bakugn. Men bakugnen ser inte ut som de vi sett tidigare. Den har två våningar delas av med en järnhäll. Till vänster om ”övervåningen” finns en lucka där vi antar att man rakar ut askan? Det är i alla fall öppet mellan hålet och ugnen. Längst bak i ugnen finns även två rökkanaler. 
Hur använder man den här ugnen? Eldar man däruppe och bakar därnere? Eller eldar man däruppe, rakar ut askan och bakar på bägge våningarna? Det finns även en sotningslucka över ugnen. Som ni ser på bilden är vi mitt uppe i renoveringen så vi lär inte kunna testa ugnen på ett tag men det vore roligt om ni kunde hjälpa oss med hur den fungerar.

Svar:
Hej! Själv har jag haft två hus med bakugn av den typ du har. Men kanske inte exakt som din. Du skriver inget om något galler vid sidan om järnhällen. Det fanns på mina. Jag eldade både uppe och nere tills ugnen var het. Sedan rakade jag bort glöd och aska från hällen genom gallret till vänster. Om du inte har något galler räcker det att raka glöden till vänstra delen av hällen. 
Finns det några spjäll? Jag undrar om inte de två rökkanalerna mynnar i det som du kallar sotningslucka. Där brukar röken gå ut från en bakugn och vidare upp i storskorstenen.
Svarare: Sven Sillén
Hurra! När köket är klart ska det bakas som aldrig förr!
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Bakguide

  1. Viola_T skriver:

    Gilla.
    Finns det något bätte bröd än egenbakat i vedeldad ugn??? Jag gillar hårt tunnbröd bakat på kornmjöl som är vanligt i mina hemtrakter.

  2. Stina skriver:

    Recept mottages tacksamt! 🙂
    Stina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s