Trossbotten

Stockarna som ligger överst ska vi plocka bort och använda som
reservdelar när vi lagar de undre som murknat eller blivit uppätna.

Mullbänk, krypgrund eller vad? Vi är lite villrådiga när det gäller nästa episod i rysaren – floorthriller. Ingen torpgrund vi läst om liknar vår till hundra procent. När vi fick ut alla jordmassor i lördags och brutit bort blindbottenbrädorna hittade vi nya stockar. Som låg som bärlinor direkt på marken. Det var i och för sig inte konstigt men det var fullt med hö eller halm, uppblandat med mossa, mellan varje stock. Som någon typ av markisolering. Det ser torrt och fint ut. Bara en av stockarna på marken är murken. Och en av stockarna under dörren till hallen. Den verkar tyvärr var bortom all räddning. Båda skadorna är i området direkt till höger om murstocken. Mitt i huset. Vilken enligt vår gissning är resultatet av det hål i taket som fanns vid skorstenen när vi köpte torpet. Om vatten har runnit utmed murstocken hela vägen ned till grunden så…. Men som sagt det är bara en gissning.
Nästa steg blir att plocka ut den övre raden av stockar och köra ut halmen. Vilket inte bör vara några problem eftersom allt ligger löst. Som ett välordnat plockepinn. Sen får vi göra en ny besiktning.
Men – för att inte riskera att slöa till har vi passat på att beställa det golv som ska ligga på det än så länge obefintliga bjälklaget också. Och som måste komma på plats ganska snart efter leverans för att inte slå sig. Ja jäklar.
Olsäterssågen blev vår dealer. De hyvlar på beställning. Och vi valde ett vackert grangolv med dimensionen 33 x 220 mm. Vilket var det bredaste de kunde hyvla.
Varför gran? Gran lär ha en hård yta. Och kvistarna ska inte kåda. Vilket är bra eftersom vi tänker måla det till slut. Prislappen på 180 spänn per kvadrat tyckte vi var billigt. Leveransen kommer om tre till fyra veckor. Jag hoppas på fem.
Eller sex…
/Micke

De övre stockarna är bara huggna på undersidan för att ligga plant,
annars är de helt lösa. Markisoleringen av hö syns mellan stockarna.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, trossbotten. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Trossbotten

  1. Sara skriver:

    Intressant och spännande med golvbjälklag. Jag är för feg för att riva upp vårt golv, men jag är riktigt nyfiken på att se hur det ser ut under.

  2. Stina skriver:

    Det man inte vet har man inte ont av! Det finns egentligen ingen anledning att riva upp ett golv som fungerar. Det gjorde inte vårt, så därför ser det ut som ett världskrig i köket nu. Jag hoppas verkligen att vi slipper riva upp fler golv. Det är inte en jättekul syssla precis 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s