Murarklanten

Som tur var gick det att nå kanalen från murstockens vänstra sida, strax under taket.

”…en mulen dag på de flesta håll. Längs i norr fortsatt kallt, ca -17 grader. Längs i söder några minusgrader och snö…”

För att få ut klumpen genom hålet var vi tvungna att knacka isär den i små bitar.

Den här vintern har meterologerna varit ovanligt förutsägbara. Kyla och snö. Snö och kyla. I varierande grader och mängd.
Därför har det blivit lite klent med byggjobb i vinter. Det är bökigt att få värme i torpköket nu när golvet är borta och snön blåser in mellan stenarna i torpargrunden – eller om det är en mullbänk… What ever.
Hur som helst så var vi tvungna att avlägsna cementproppen som den klantiga skorstensmuraren hade fixat i vår rökkanal. Även om det fick ske med kalla klumpiga fingrar. Annars skulle vi aldrig få värme i köket igen.
Proppen hade vi lokaliserat till området ovanför spjället. Tre tegelstenar in. På murstockens vänstra sida. Med hammare och ett kasserat stämjärn skrapade, knackade och högg vi bort bruket mellan teglet. Mest skrapade faktiskt. För att sen kunna vicka loss stenarna, en efter en. Trots att lerbruk verkar vara ett löst och vekt material satt en del stenar ordentligt hårt. Så rivningen tog längre tid än vi hade räknat med. Men efter ett tag blev stenarna mörka av sot och då visste vi att vi närmade oss rökgången. I hålet som vi fått upp kunde vi skymta den grå murbruksklumpen. Den täckte hela kanalen. Ovanför låg löv och snö. På undersidan var den svart av sot efter sotarens proveldningen. Det visade sig att muraren hade murat skorstenen med spjället stängt. Vilket gjort att bruk som han tappat ned hade fastnat istället för att trilla hela vägen ned så att det hade gått att plocka ut.
Hur kan en proffessionell murare bygga en ny skorsten och samtidigt lämna en tät rökkanal efter sig? Det gör mig lite förbannad. Svaret måste vara att han helt enkelt inte är professionell. En amatör. En klant. Eller bara jäkligt nonchalant. Grrr
Återställning av stenarna i rökkanalen får vår nya murare göra. Han som ska putsa murstocken. Honom har vi större förtroende för.
/Micke

Tätt! Det var ingen liten klump som muraren hade lyckats tappat ned.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, murstock, vedspisen. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Murarklanten

 1. färgtrappan/m-l skriver:

  Usch, murarklantar eller andra hantverksklantar vill man inte ha i sitt hus.
  Vi hade tur tror jag nu i efterhand, för vi slapp dem, klantarna.
  Hoppas ni får bättre hjälp nästa gång.

  ***

  Vad kul att ni vill bli följare på min blogg 🙂
  Välkomna, hoppas ni ska trivas!

  /maja på färgtrappan

 2. Viola_T skriver:

  Jag har inte fattat att er murstock är murad med lerbruk. Och att det är kvar. Här i huset murades murstocken om 1948 och lerbruket försvann.

  Cementbruket är alltså från ommurningen av skorstenen. Ja, riktigt klantigt var det att ha spjället stängt och låta bruket blockera.

  Lerbruk fascinerar mej. Här finns lerbruk på källarväggarna.

 3. tokyobling skriver:

  Cementbruk ar iofs ingen hojdare redan dar, men med en sa rejal klump borde han ha anat orad. Det maste ju ha gatt at mycket mer bruk an vad som ar rimligt. Att han inte undrade vart allt tog vagen? Har ni forsokt att fa reklamerat?

 4. Johan skriver:

  Good job! I hoped to see how you put back the bricks without spilling to much bruk into the kanal again. I have a fågelbo in one of my chimneys which I want to take out myself. This kanal belongs to a kakelugn, so I want to avoid brukspilling as much as possible because it is hard to clean. Anyone having tips?

  mvh, Johan

 5. Lisa S skriver:

  jag tror nästan inte det är sant för vi råkade ut för EXAKT samma sak. Hos oss var det dock samma personer som murade skorstenen och som glidgjöt och vi såg till att de själva rättade till det och nu går det att elda. Nu återstår bara provtryckning… håller tummarna för att det blir godkänt. men som tur var var det på faktura med 10 års garanti. alltid något men gud vad vi hatade dem!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s