Hö i hästen – halm under

Eller om det var kon. Hur som helst, mot den ramsan har jag i alla fall lutat mig i alla år. Trots det blev jag lite tveksam när E skrev ett inlägg och undrade om det verkligen var hö man hade använt som markisolering i vårt torp. Halm borde ha fungerat bättre, fortsatte hon. Och visst har hon rätt. Men visst fasen var det hö jag körde ut i skottkärrorna och la på hög. Osäker plockade jag med mig en stor näve strån för vidare transport till E – min personliga lantbruksexpert. Och nog var det hö. Eller gräs. Uppblandat med löv, mossa, pinnar och en massa annat skräp. Antagligen skördat från tomten eller utefter vägkanten. Inget E skulle kunna tänka sig att ge till sina hästar. Inte ens om det vore färskt. Vi beslutade oss för att kalla det bös. Och så här i efterhand kan vi konstatera att böset inte har fungerat som man tänkte sig för 100 år sedan. Fukten har fått det att kompostera och skapat en miljö som i alla fall fått en stock att murkna totalt och skadat flera andra.
2011 isolerar vi med små kulor av lera – leca.
Och om 50 år kommer någon annan besserwisser än mig sitta och klagar över det valet.
/Micke

Isolering anno 1899 – typ.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, trossbotten. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hö i hästen – halm under

 1. Elisabeth skriver:

  Man får tacka för den fina titeln! Känner mig mycket stolt 😉
  Har idag dessutom fått en fin skylt till vår lilla hästgård från LRF/Länsförsäkringar/Agria att sätta upp på stalldörren. ”Säker hästverksamhet” det du!Så lite bonne är jag väl nu…

 2. Micke skriver:

  Grattis! Du ser. Då är det inte bara jag som upptäckt dina kvaliteter. :o)

 3. Anonymous skriver:

  Karl på Berget hade rätten att skörda gräset på båda sidor av rudsbergsgatan (gamla raksträckan som gick från ”hinkhörnet” och rakt upp mot kyrkan, nu är det gärden där). Foder till korna men det räckte säkert även till annat.

  Hälsn Marie på Enkullen

 4. Micke skriver:

  Hej Marie!
  Det är sån här information vi älskar. Då är det alltså rudsbergsgategräs som ligger under golven i vårt torp. Tack för den pusselbiten. :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s