Vi spånar vidare

Tjoho, äntligen får jag vara med på bild!

Nu är golvet isolerat! Fint kutterspån från Granngården ligger utkrattat i trossbottenlådorna. Hade det förväntat sig att få ligga under en häst i en spilta så misstog det sig å det grövsta. Här ska det värma kalla fötter på nylagt furugolv. Men det kommer senare.
Väderprognosen hade lovat några futtiga minusgrader så då tyckte vi att det var dags för årets övernattningspremiär. Inte i sovrummet på övervåningen utan i kammaren där nere. Entrecote, potatisgratäng och värme från kakelugnen gjorde att vi sov gott hela natten. Vinet att vi inte kom igång förrän efter klockan ett dagen efter. Men – what ever.
Hallå, hallå, hur funkade utedasset på vintern, kanske vänner av vattenklosetter undrar. Alldeles fantastisk bra säger vi. Frigolitsitsen, Dass Isak, är på ett förunderligt sätt varm i alla temperatur. En lisa för kalla skinkor.
Men nu var vi där för att jobba. Så efter morgontoalett och en bensinmacksinköpt frukost var vi igång.
Blindbotten blev snabbt färdigspikad. Det mesta var ju redan lagt. Stina tätade allla springor mot ytterväggarna med lindrev. Ett avloppsrör kom på plats även om vi endast är på planeringsstadiet när det gäller vatten och avlopp. Men om vi inte gjorde det nu skulle vi få problem senare. Röret har vi pluggat så länge. Trossbotten klädde vi med vindpapp enligt konstens alla regler. Diffusionsöppen naturligtvis. Och sen krattade vi ut spånet, som egentligen är strö, så det blev slätt och utan luftfickor. En säck kutterspån kostar 87 kronor och vi köpte sex säckar. Billigare isolering får man leta efter.
En kul detalj var att så fort vi fick spånet på plats blev det plötsligt tokvarmt. Den lilla värmefläkten som slitit sig röd hela vintern utan att lyckas få termometern att ens närma sig nollstrecket fixade bastutemperatur i ett nafs. Lycka!
Nu väntar en säck släckt kalk och sen ska trägolvet som ligger utanför stugan på plats.

Fan, nu vänder det.
/Micke

Från vänster: vindpapp, musnät och avlopp. En hantverkstriptyk.


Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, trossbotten. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Vi spånar vidare

 1. Viola_T skriver:

  Det ser ut och låter som det blir väldigt bra. Stallspån, yes. Kalk mos gnagare och annat oknytt blir super. Jädrans ambitiöst att jobba så här på vintern men övernatta kan man ju också i en igloo utan att frysa ihjäl.

  Men hur går det med trägolvet som ligger UTANFÖR stugan. Hur torrt är det? Blir det inte torkspringor om ni lägger det direkt? Självklart har ni inte lämnat det utanför genomtänkt planering men visa gärna hur ni gör…

 2. Micke skriver:

  Hej Viola!
  Eftersom det är vinter och torpet är just ett torp så har vi utetemperatur inne de flesta dagar om året. Och då spelar det ingen roll. Trägolvet har en fuktighetskvot på 12 procent vilket inte är optimalt om vi skulle ha lagt in det i stan. Men i stugan är det helt okej. Där får det gärna vara lite springor och ojämnheter.
  Massiva trägolv är levande.
  /Micke

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s