Golv med björnkläder

Svärfar tittade bokstavligen in.

Äntligen ett vårtecken!

Det hade säkert räckt med att bara isolera golvet i köket med kutterspån. Men eftersom vi är så rediga isolerade vi lite extra. Mycket extra. Två rullar linisolering från Ovolin i Örebro – 11,2 kvm för 1 000 spänn – gjorde oss extra rediga. Men först tänkte vi bara isolera mot ytterväggarna. Det skulle räcka enligt förstå-sig-påarna.
Så här resonerar dom. 
Problemet med kutterspån är att efter några år sjunker spånet ihop och då bildas en luftspalt under trägolvet. Och när kalluft tränger in från ytterväggarna sprider det sig under golvet och kyler. Men om man lägger linisolering som toppisolering, och trycker ihop det med trägolvet, expanderar det när kutterspånet krymper och tätar mot golvets undersida. Smart och tätt tror smartisarna – och vi.
Innan vi klädde trossbotten i den varma pälsjackan la vi även lumppapp på bärlinorna. Varför? För att minska risken för golvknarr.
Vi köpte en stor rulle lumppapp och för att få remsor tog vi till tigersågen. Och häftade med häftpistol.
Linisolering är inte jättelätt att skära i. Det går helt enkelt inte. Så glöm isoleringsmacheten – vi har provat. Häcksax – gick inte heller. Men en vanlig hederlig grovsax från Ikea – funkade.
Så klippetiklipp, rulla och peta ner. Klippetiklipp, rulla och peta ner. Klippetiklipp, rulla… och till slut var allt på plats. De 11,2 kvadratmetrarna fyllde hela kökets 13 kvadrat. Hur nu det gick till.
Blir det golvdrag nu ska jag hugga av mig ena armen med en slö isoleringskniv och äta upp den – kanske.
/Stina

Varför klippa när man kan såga? Och varför skära när man kan klippa?

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, trossbotten. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Golv med björnkläder

 1. sodergarden skriver:

  Så smart att lägga linisolering ovanpå för att förebygga när spånet sjunker ihop. Vi ska snart ta upp vårt golv i köket och jag har funderat på hur vi ska göra med det. Vi har tittat på några av de andra govlen och spånet har sjunkit ihop förvånansvärt lite på dem faktiskt. Men så är de inte så kalla heller. Däremot köksgolvet är väldigt kallt och eftersom vi inte tagit upp det ännu vet vi inte varför. Men att det är drag nånstans det känner man. Kanske skulle det räcka att fylla upp med spån och sen lägga linisolering ovanpå spånet. I alla de andra rummet ligger det redan vindpapp under spånet så det borde inte vara det som felar.

  Det är spännande att följa er renovering. Ska bli kul att se hur det blir när det är kalrt.

 2. Sara skriver:

  Verkar bli kanonbra!!

 3. Anonymous skriver:

  Det blir valdigt snyggt! Nastan sa snyggt att man tror det maste kannas lite sorgligt for er att lagga golv pa denna skonhet!

  En teknisk fraga dock. Varfor valde ni linisolering framfor andra liknande isoleringsmaterial (jag tanker farull)?

  Mvh, Robert

 4. Andrea skriver:

  Hej! Har inte varit inne här på länge, och det har ju hänt massor. Många pausar renoveringen under vintern, men inte ni! Jättekul att följa utvecklingen med golvet och murstocken.

  Lycka till
  Andrea

 5. Skapande Hem skriver:

  Hej på er!
  Ni är verkligen duktiga och vilken bra blogg ni skriver. Hit kommer jag tillbaka.
  Titta in till min blogg om ni vill se mina renoveringsprojekt.
  Kram Lena W

 6. Micke skriver:

  Södergården: Jag tror inte att det drag underifrån som är problemet när spånet sjunker ihop utan drag från väggarna. Därför fick vi tipset att bara isolera mot ytterväggarna. Men eftersom vårt kök är så litet så var det bara en marginell besparing så vi toppisolerade hela golvet. Att lägga linisolering ovanpå förhindrar inte att spånet packar ihop sig. Men eftersom man först fyller på max med spån i facken, lägger linisoleringen ovanpå och sen klämmer ner det med golvplankorna så är det tänkt att den ska expandera i takt med att spånet sjunker ihop. Vi använde oss av 50 mm linisolering. Lycka till med dina golv! Och välkommen hit. :o)

 7. Micke skriver:

  Sara: Tack. Vi behöver hejarop, ha ha :o)
  Andrea: Hej, ja här ligger vi inte på soffan vareviga dag. Trots att vi är torpare. :o)
  Skapande hem: Vi ska genast kolla in din blogg Lena!

 8. Micke skriver:

  Anonym: Hej Robert! Först trodde vi att du skojade med oss. Isolera med fårull, det hade vi aldrig hört talas om. Men efter lite googlande så såg vi att det visst ska fungera. Kul. Så vi skyller på okunskap. Linisolering var det naturligaste vi kunde hitta och kände till. Läste i och för sig något om att ull kunde locka till sig mal. Och att det var ett problem. Men vad vet vi.
  Jo, visst blev det bra med isoleringen. Och snyggt. Men nu är trägolvet på plats. Vi ska alldeles snarta fixa till ett blogginlägg om den saken.
  Ha det gott Robert

 9. Tommy skriver:

  Intressant sida😊 Hur har ni upplevt golven efter ni gjorde denna åtgärd? Har ni det varmt om golven på vintern? Och hur tjockt med spån vart det innan linisoleringen? Mvh Tommy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s