Äntligen är Karl tillbaka på Berget!

Karl Andersson levde nästan hela sitt liv på torpet Berget.

Och han får den bästa platsen. I kammaren bredvid kakelugnen. Här kan han sitta bakom glas och ram och hålla koll på oss.
För er bloggrookies kan jag tala om att Kalle är torpets ursprung. Det var han som byggde eller flyttade huset till den plats det ligger idag. Och det är han som tillsammans med hustrun Emma och sina två söner bodde på Berget från slutet av 1800-talet fram till sin död 1964.
Vi hade bett grannarna öster om vägen att leta i sitt fotoalbum efter en bild där Karl, Emma eller torpet kunde vara med. Och de lyckades. På ett gammalt blekt färgkort satt Karl. Kanske var det taget i torpet. Kanske inte. Vi skannade in bilden och gjorde ett svartvitt porträtt som vi ramade in. Som en hommage.
Han ser väldigt beslutsam ut. Hård och lite ärrad. Som om han levt ett slitsamt liv. Och med våra mått mätt var det säkert så. Det här var en man av det rätta virket. Som klarade av att försörja en familj med små medel i ett enkelt torp som vi idag bara kan tänka oss som sommarhus. Respekt!
Välkommen hem Kalle!

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i historia. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Äntligen är Karl tillbaka på Berget!

 1. Det ser ut som en sån man man VILL ska vakta huset!!
  Kul med lite historia!

 2. Viola_T skriver:

  F-i-n-t!
  Det fattar ni nog att jag tycker.

 3. Micke skriver:

  Kråkslottet: Ja, precis. Karl blir vår guardian angel.

  Viola: Härligt! Vad vore gamla hus utan sin historia? :o)

 4. färgtrappan/m-l skriver:

  Jamen där sitter ju Karl hur bra som helst. Roligt att se.
  Har också lite bilder från skomakarfamiljen som bodde här i början på 1920-talet, som jag ska rama in och sätta upp. Säkert vilken dag som helst 😉

  Ha det gott
  /maja

 5. Anonymous skriver:

  Underbart att ni hedrar denna säkert hårt arbetade man.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s