Vitvaror

En finspis och en fulspis. Ni kan säkert gissa vilken det står Elektro Helios på.

Vi är lite rädda för att fylla torpet med allt för värdefulla saker. Huset är ju en sommarstuga utan daglig tillsyn och vi vill inte riskera att få inbrott. Därför packar vi lydigt in alla elektroniska saker, som tv och datorer, i bilen varje gång vi åker hem. Och ser till att den som vill kan titta in genom fönstren och förvissa sig om avsaknaden av lättsålt gods.
Av samma anledning vill vi inte köpa dyra vitvaror som lätt kan omsättas till pengar av kringstrykande ljusskygga individer. Blocket fick därför bli vår butik. 

Innan vi satte igång skapade vi några kriterier. Vitvarorna fick inte vara för dyra. Inte för fula. Inte befinna sig för långt bort. Och det skulle vara maskiner som torpet kan klara av att driva. För vi har bara en fas indraget. Trots att vi betalar och har kablar för tre faser hängande på ytterväggen. Vilket är lite konstigt. Vår första tanke var därför att köpa en spis avsedd för en fas och 230 volt. Det skulle betyda att vi kunde använda den befintliga elen och slapp dra ny. Smart – tyckte vi. Dålig idé – tyckte elektrikern. Säkringarna skulle lösa ut direkt om vi försökte sätta på ugnen samtidigt som vi använde fler än en av spisplattorna enligt proffset. Och så vill vi ju inte ha det. Det var bara att åka hem och göra en ny Blocketsökning.
Eftersom utrymmet i köket också är begränsat och maxbredden för både kyl och spis bara är 50 centimeter blev utbudet genast mycket magrare. Men en byggare i Askersund hade tio kylskåp och lika många spisar med rätt mått i ett förråd efter en hyreshusrenovering. Spisen med hopplöst omoderna gjutjärnsplattor fick vi för 100 spänn. Kylskåpet, som var av en lyxigare (för tio år sedan) ljudlös modell, gick lös på 500. Kylen var visserligen av inbyggnadsmodell och ska egentligen monteras i ett skåp. Vilket vi inte har plats för. Men det löser vi senare.
Nu står spisen och kylen i torpet och vi måste få tag på nästa lediga hantverkare. En elektriker som inte har sex månaders väntetid. Och vi tänker som så att om han ändå ska dra in alla tre faserna och fixa nya kontakter i köket kan han lika gärna få göra lite annat också. Som att montera en trappkopplad taklampa på vinden. Dra el till en schysst stallampa på gaveln. Fixa elkontakt till pumpautomaten i tillbyggnaden. Dra ledningar till….

Låter det billigt?
Nä, just det.
/Micke

 

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, produkter, vitvaror. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Vitvaror

 1. Det är tråkigt med alla utgifter. Och många av domhar man liksominte ens tänkt på.
  Men det blir så fint på torpet hos er!!!

 2. Cecilia skriver:

  Betalningen är en liten trist historia, lite etterpå. Kruxet är att FÅ DIT elektrikern. Samt att se till att han inte drar igen. Det brukar vår göra, hejhej säger han, man dividerar o resonerar kring dragningar o listiga lösningar, mkt modernt ska det va, o osynligt, små LED-remsor, radiostyrda kontakter, hyttevakter, elektrikern pratar samtidigt m oss o halva kundkretsen – den har han i örat vad det verkar.
  Och sen är karln försvunnen!
  Hjälp..

 3. Maria skriver:

  Vilket fint torp ni har, ni är så otroligt flitiga. Vi tapetserar och målar i vår stuga, jag tycker det är mycket bara med det;)
  En liten reflektion, ska ni ha spisen som den står på bilden? Tänk bara på att det kan bli irriterande med att kastrullhandtaget inte kan vridas åt alla håll, en liten småsak kanske men tål att tänka på. Ett tips är att sätta en liten rimpa bänk intill väggen… Lycka till med den fortsatta renoveringen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s