Potäter, rosor och doftschersmin

Två rader potatis är på gång. Det ska väl räcka till några sillmiddagar.

En duk och två pinnar och vips blev drivbänken ett litet tält.

Vi har egentligen fullt upp med köket men har ändå hunnit greja lite i trädgården. För några veckor sedan byggde Micke en odlingsbänk av några överblivna golvbrädor. Och sedan fyllde jag på med fem säckar prima planteringsjord och en tidig skotsk potatissort. För vår plan är att få egenodlad färskpotatis på bordet till midsommar. Vilken lyx det ska bli.
Men för att det ska bli varmt och gött för potatisen har vi för säkerhets skull även lagt över en duk. Den ska förhoppningsvis mota frost – och hungriga djur. Och på bara två veckor har det hänt grejer ska ni veta. Små potatisblad har redan tittat fram. Och vi har hunnit kupa flera gånger. Så visst finns det hopp om färskpotatis till sillunchen.

En ledsen ros – men en glad schersmin!

Mina föräldrar har en enorm doftschersmin på sin gård. Onödigt stor om ni frågar mig. Så därför grävde jag upp några skott och planterade om dom i torpet. Trots att några av rötterna gick av verkar den trivas.
Jag har även fått två bergslagsrosor av chefen. Men just nu ser de väldigt ledsna ut i krukan. Förhoppningsvis piggnar de till och får komma i mark.
Snart ska vi bygga ytterligare en odlingsbänk med plats för lite kryddor. Och kanske några grönsaker. Bara vi kan bestämma oss för vad vi ska ha. Dill, gräslök, persilja, sallad…
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Potäter, rosor och doftschersmin

 1. Åh schersmin luktar SÅ gott!
  Vi har en buske bakom förrådet ( av alla ställen) men den ska få flytta så fort vi planerat tomten lite bättre!!! Ha en bra vecka och hoppas pärerna växer kanonfort!

 2. Cecilia skriver:

  Vi hade också en ENORM buske, 7 meter hög o väldigt bred. Vår grävare som grävde det nya avloppet o alla de andra förståndiga ville ta bort den eftersom den stod vid gaveln på vår gamla loftbod, men jag grät nästan så grannen klippte ner den till en halvmeter o grävarn grävde upp hela rasket i fraktade den i skopan till annan plats där grannen hällde 100 liter vatten.
  Det är flera år sen o den har vuxit kraftigt.
  Få se om den blommar i år.
  Doften är obeskrivli, nä det är den inte alls, påminner ju om smultron! O sen blir det drivor av snö på marken.
  Ett måste på torpet!

 3. färgtrappan/m-l skriver:

  Hej,
  vi har en gammal schersmin här som väl sett sina bästa dagar, men det kommer iaf lite blommor varje år och de doftar så magiskt så den får stå kvar.
  Även om man inte är så snygg kan man ju dofta gott 😉

  /maja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s