Köksspurt

Att måla med äggoljetempera är som en promenad i parken. Lätt att stryka ut och nästan helt luktfri. Synd bara att den täcker lite dåligt. Vårt tak behöver en fjärde strykning innan det är klart.

Den här veckan kommer elektrikern. Därför var vår helgplan att hinna måla och tapetsera i köket innan kablarna skulle spikas upp. Hur tror ni att det gick? Inte alls.
Och anledningen stavas: L I N O L J E F Ä R G.
Äggoljetemperan som vi målat taket och murstocken med var övermålningsbar efter bara tolv timmar. Bra shit. Så de ytorna hann få tre strykningar som planerat. Panelen och fodren däremot, som fick linoljefärg, vägrade torka och blev bara grundmålade. Trots att vi hade målat tunt och blandat ut med balsamterpentin som man ska när man lägger färg på omålade ytor.
Vårt nästa jobb var att tapetsera ovanför bröstlisten. Det var söndagsuppgiften. Med lätta fingrar och en jäkla tur borde det gå utan att kleta pärlspontfärg på pappret tänkte vi. Men att tapetsera med Lim och Handtrycks tapeter är inte som att tapetsera med moderna dito. Tapetklistret kom som pulver i en papperspåse och skulle blandas med vatten och sen ligga och dra – i tolv timmar! Och så många timmar hade vi inte kvar av helgen. Så av det digra arbetsschemat hann vi bara bocka av hälften. Det var o-bra. Men om vi kan få elektrikern att börja i andra änden av torpet så hinner vi kanske sätta upp våderna i morgon kväll. Och då borde det lösa sig ändå.
Men i all motgång måste vi ändå säga att köket äntligen börjar likna ett kök. Borta är bastupanelen. Uppe är väggskåpen. Och murstocken blev vääldigt snygg i Carl Larsson-vitt. Ljuset i tunneln börjar lysa allt starkare.
/Micke

Den här brytaren och uttaget i old style köpte vi på Ovolin för ett år sen. Nu ska de äntligen bli monterade. Till höger ser ni skyddsutrustningen som kom upp försent.
Tjugo minuter innan låg jag på golvet med ett jack i skallen och blodet rinnande nedför kinderna – Aj.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, linoljefärg. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Köksspurt

 1. Sara skriver:

  Jag behöver bättra på målningen av murkåpan och runt vedspisen. Rekommenderar ni äggoljetempera? Har använt emulsionsfärg (Wibo), bakom kaminen tidigare och den var väldigt lättanvänd.

 2. Viola_T skriver:

  Era händers verk blir fullt ut njubart snart. Vackert, härligt. Och jag antar det var för att bänkskiva saknades som skallen fick en törn. Det blir väl bättre snart med den saken 😉

 3. sodergarden skriver:

  Måla med linoljefärgen oförtunnad då torkar den fortare. På helt trärena ytor är den alltid torr på lite mer än 12 timmar efter första strykningen för mig. Andra srykningen brukar torka på ungefär samma tid medans sista tar kanske mellan ett och två dygn på sig. Jag vet att det är tvärtemot vad man ska men det fungerar utmärkt och det blir ett bättre slutresultat tycker jag.

  Angående äggoljetemperan: Fick ni besked från dem ni köpt av att den skulle funka på nymurad kalkputs? Eftersom jag fått besked på att man ska vänta minst ett halvår innan man målar med linoljefärg på ny kalkputs är jag nyfiken på om ni fått andra rekommendationer. Orsaken är ju att kalken kan reagera med linoljan och linolja finns det ju i just äggoljetempera. Vi tänkte vänta med att måla vår kurstock för att inte riskera att få försåpade fläckar men funkar äggoljetempera så är det ju ett alternativ förstås.

 4. Stina skriver:

  Sara: Om inte jag har fel så är äggoljetempera en slags emulsionsfärg. Jag gillar äggoljetemperan. Den är lätt att måla med, torkar fort och luktar inget. Och ytan blir matt och fin.

  Viola: Du har helt rätt. Nu är en bänkskiva på gång så vi slipper skalla skåpet fler gånger. 😉

  Södergården: Vi köper all äggoljetempera från Ovolin i Örebro. De sa att det inte skulle vara några problem, och det har vi inte fått heller. Det kanske kan bero på flera saker.
  1. Vår mur är putsad med Murbruk C. Inte en ren kalkputs alltså.
  2. Äggoljetempera innehåller mindre olja än linoljefärg.
  Det är mina gissningar i alla fall.
  Vi har målat flera nyputsade väggar med tempera och det har inte hänt något. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s