En ny gryning

Rosen når redan upp till halva spaljén.
Några stenar fick rama in ”rabatten”.

I början av april drabbades jag av någon slags trädgårdsentusiasm och byggde en spaljé. Sen kom köksrenoveringen i vägen med skrapning, målning, tapetsering och entusiasmen försvann – tills nu!
På årets hittills varmaste dag for vi till ett ännu varmare växthus. Rosen hade vi bestämt i förväg. New dawn skulle det bli. Härdig, frisk och ljusrosa. Den bästa klätterrosen enligt expertisen.
Butiken hade gott om sorter för bara 149 kronor. Men ingen New dawn. Om man inte slantade upp 499 kronor för en två meter hög ros. Hmm, nja, inte riktigt som vi tänkt oss men å andra sidan är den ju redan igång. Vi slipper vänta flera år på att den ska täcka klätterställningen.
Lite fattigare åkte vi hem och grävde en grop. Fyllde den med vatten och näringsrik rosjord. Och sen var det bara att plantera och slingra in grenarna i spaljén.
Om en månad ska den blomma. Om jag inte gjorde något monumentalt fel vid planteringen.
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till En ny gryning

 1. Sara skriver:

  Jag lyckades bespruta mina nya rosenbuskar mot några angripare, med resultat att bladen blev ganska fula på vissa av buskarna. Det var tydligen viktigt att inte spraya närmare än 40 cm, då finns risken att bladen ”fryser”. Nu har jag lärt mig det också.

 2. Micke skriver:

  Sara: Oj, tack för tipset. Vi lär nog inte klara oss från angrepp vi heller så varför göra om andras misstag.
  Har du några tips på hur man kan freda sig från andra skadeinsekter – som rådjur och älg? Ha ha :o)

 3. Elisabeth O skriver:

  Men vart tog mitt inlägg vägen om rosor? Hm. Ja,ja.
  Tussar av fårull har jag för mig att jag hört ska vara bra mot den halvstora ”insektsvarianten”, den största sorten vet jag inte…/E

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s