Potatispremär

Det är jag till höger.

Minns ni när vi satte potatisen i jorden? Ja, just det – alldeles för sent. Men Stina hade hittat en tidig sort från Skottland, som naturligtvis hette något som började på ”Mac”, som vi klämde ner. Och nu har de resulterat i en enorm meterhög blast på bara två månader. Det var drag i den jorden. På midsommarafton satte vi grepen i jorden och – tamtadam – där låg kanonfin färskpotatis med rött skal till silllunchen. Lycka! Ja, ja säger ni. Så kan bara ett stadsbarn skriva som ätit potatis från påse i alla år. Och ni har rätt. Om man inte räknar de få gånger i barndomen på 70-talet när pappa odlade potatis i gräsmattan. Stina är av annan sort. Uppväxt på hemodlade pärer. Men ändå lika entusiastisk som jag.
Det gjorde lite ont i hjärtat att dra upp plantorna när man såg mängden av små framtida knölar som gick till spillo. På en planta skördade vi ungefär sex potäter och kastade femton minivarianter. Därför undrar vi: Hade det gått att sätta tillbaka plantorna efter att vi plockat av de som var klara? Och blir de klara potatisarna överklara om man väntat på att de små ska växa till sig?
Ja, inte vet vi. Och vi har tio plantor kvar att skörda.
Vet ni?
/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i odling. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Potatispremär

 1. Maria skriver:

  Som jag kommer ihåg att vi skördade nypotatis: vi grävde försiktigt runt plantan, stoppade ner händerna i jorden, kände med fingrarna efter de lagom stora knölarna och tog upp dem. Drog alltså inte upp plantan utan blottlade bara potatisen i jorden och täckte över sedan.

 2. Viola_T skriver:

  Lyllisar!
  Jag köper mina och är glad överatt de åtminstone är jordiga och inte tvättade.

 3. Sara skriver:

  Jag har läst att man kan klippa av blasten men låta potatisen vara kvar i jorden, när den blommat i en vecka. Minns inte vad det var bra för? Kanske som fortsatt förvaring av pärerna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s