Ett färdigt kök

Tyget med Gripsholmsrutan passade bra in i köket. Lampan hittade vi i en lampbutik i Örebro.

Våra gardinhållare är egentligen vanliga smideskrokar. Men nu har de monterats åt ”fel” håll. Taklampan fick en nygammal tvinnad elsladd monterad på porslinsisolatorer. Vi bytte ut den tråkiga moderna strömbrytaren mot en i bakelit. Vattentanken med kran hittade vi på nätet. Nu har vi rinnande vatten i köket. Typ.

Då – var det en meter snö, minus 30 grader och köket saknade golv. Vi knackade sotig puts iklädda tre lager med kläder och spottade svart saliv. Nu – sju månader senare och 60 grader varmare är köket helt klart. Borta är allt slipdamm, spik, skyddspapp, maskeringstejp och färgburkar. Och satan i gatan vad bra det blev!
Vår deadline var midsommarafton och vi hann, men det var med knapp marginal. När gästerna kom var kakelfogen lätt fuktig och firarna uppmanades att inte gnida sig mot målade ytor. Golvet är mjukare än en barnrumpa och suger åt sig fläckar värre än läskpapper. Därför var rödvin förbjudet innanför trösklarna.
Nu har vi tagit byggpaus och det finns ingenting noterat på to-do-listan. På sin höjd blir det några loppis- eller auktionsbesök för att hitta grejer till torpet. Vårt senaste inköp blev gryta, plättlagg och stekpanna i gjutjärn till den färdiginstallerade järnspisen. Nu har vi två spisar att laga mat på!
/Stina

Järnspisen är klar att användas. Vi läste någonstans att man använder spisen mellan september och maj. Vi förstår varför. Det blir väldigt varmt i köket när det är 27 grader utomhus.

En liten liten köksdel. Men fullt funktionsduglig. Två luckor under diskhon saknas. Förmodligen levereras de i slutet av juli. Tills dess får ett draperi dölja sophinken.


Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket interiör, vedspisen. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Ett färdigt kök

 1. Lisa S skriver:

  Wow vad fint det blev!! vilken resa ni gjort. Stort grattis!

  Lisa

 2. sodergarden skriver:

  Ja det blev verkligen jättefint och trevligt. Värt allt slit kan jag tänka mig!

  Vi har fortfarande några detaljer kvar i vårt kök men jag ser fram emot att kunna skriva det där inlägget när allt är klart och verkligen allt är klart!

 3. Sara skriver:

  Grattis! Så fint! Speciellt de milda färgerna! Vad är det för kulör på väggpanelen (den halvhöga)? Jag vill också ha en vattentank som ni.

 4. Sophie skriver:

  Ojojoj, vad fint ni har fått det! Det är fantastiskt att läsa er blogg och kunna följa ert arbete. Det ger både inspiration och kraft när ens eget arbete börjar kännas övermäktigt!

 5. Elisabeth skriver:

  Helt fantastiskt! Nu slipper ni snart inte ett studiebesök av Herbert och mig! Ha det gött och njuuuut!
  Kram Elisabeth

 6. Viola_T skriver:

  Mycket stort GRATTIS till erat kök!!! Draperiet under diskhon ger faktiskt liv och lite gammeldags känsla åt det hela.

  Jag har funderat på hur ni skulle klara tröskeln vid köksdörren där golvbrädorna hamnade i annan nivå men det ser ut att ha löst sig. Hur gjorde ni undrar en nyfiken strut?

  GRATTIS igen!

 7. Stina skriver:

  Tack, tack, tack, tack, tack och tack! Där fick ni varsitt!

  Sara: Vattentanken kommer från Olivkällan, men de är grossister, så ring dem och fråga efter närmaste återförsäljare. Vattentankarna finns i tre storlekar, vi köpte mellanstorleken på 16 liter för typ 950 kronor.

  Elisabeth: Hör av er innan så vet vi om vi är där!

  Viola: Som du förstår blev den lite lägre på insidan, men vi har fortfarande 2-3 centimeter tillgodo.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s