Innehållsförteckning

Tre nyanser av grönt. Alla är Grönjord B. Den översta 10 procent, den till vänster 85 procent och till höger 25 procent.

En sak visste vi säkert när vi satte igång med köksrenoveringen. Det skulle inte bli vitt. Inte shabby chic. Eller shabby shit som vi brukar säga. Och inte nått romantiskt tjafs med franska ord på väggen.
I kammaren använde vi 25 procent grön umbra på dörrar och foder. Det var jättesnyggt, men lite variation skadar inte.
När jag ägnade mig åt det tvivelaktiga nöjet med att skrapa taket upptäckte jag en grön nyans som inte gick åt umbrahållet. Den var väldigt fin. Där bestämde vi oss för att köket skulle få en mild grön färg.
Sagt och gjort, det blev en tur till Ovolin i Örebro. Och efter en stunds dividerande fram och tillbaka kom vi fram till Lasols linoljefärg, grönjord B 10 procent till panelen och 25 procent till lister och foder. Till taket och murstocken köpte vi äggoljetempera, en gråvit nyans i deras Carl Larsson-serie (K1 heter färgen tror jag).
Trösklarna är icke att förglömma. De har målats i en traditionellt mörkare färg. Även här valde vi Grönjord B men med blandningen 85 procent.

Så här mycket färg gick åt i köket:

  • 2,5 liter grönjord B 10 procent – till pärlspont och bröstlist
  • 1 liter grönjord B 25 procent  – till foder
  • 0,5 liter grönjord B 85 procent – till trösklarna
  • 6 liter äggoljetempera (kulör K1) – till tak och murstock

Anledningen till att det gick åt så mycket äggoljetempera beror på murstocken. Den omålade muren sög åt sig extremt mycket färg under första strykningen. Men två lager räckte. Taket strök jag däremot fyra (!) gånger. Beroende på shellacken som envisades med att lysa igenom.


Shellacken köpte vi på Gysinge. Alla penslar var av naturborst. Resultatet blir så mycket bättre om man använder penslar av hög kvalitet.
Nu är allt målat – förutom golvet.
Det tar vi nog till hösten.
/Stina

Lim & handtrycks tapeter är inte skurna, vilket är lite bökigt eftersom man måste skära kanterna innan de sätts upp på väggen. Så räkna med att det tar lite längre tid att tapetsera.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i färg, köket, köket interiör, linoljefärg, produkter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Innehållsförteckning

  1. Sara skriver:

    Tack för infot, Stina. Hade du alltså tempera i taket? (Se min fråga på bloggen.) Är du nöjd med den färgtypen, just för takmålning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s