Lugn bare lugn…

Känner ni igen miljön från reklamen för Falu rödfärg? Inte?
Okej… det är Stina som står längst till vänster i alla fall.

Har ni oroat er för tillgången på slamfärg inför nästa ommålning av huset? Har ni till och med funderat på att redan nu börja hamstra? Lugn. Vi har tagit din oro på allvar och rest till koppargruvan i Falun för att kolla in tillgången på varphögar. Och – det ser betryggande ut. Trots att man la ner gruvdriften för 20 år sedan verkar berget av råvara fortfarande vara monumentalt. Och det ska räcka för tillverkning av rödfärgpigment i ytterligare drygt 100 år – om man ska tro guiden.
Fast – om vi ska vara ärliga så har vi egentligen varit på semesterroadtrip i Dalarna för att bland annat besöka Carl Larsson-gården i Sundborn. Men den sista dagen i masarna- och kullornas land hann vi med en tur ner i gruvan. Och det var mäktigt. Tänk att detta världsarv, som startade redan på 1300-talet, idag lever vidare på det som tidigare bara varit en slaggprodukt. Även om Johan III redan 1573 beställde ”gruvkli” för att måla slottets alla tak röda. Han visste vad han gjorde ”jonte”.
Så vi är i gott sällskap. Stina och jag köpta
 med oss en liten testburk ljus rödfärg, utan linolja, från gruvbutiken för att kunna provmåla lite. Den ljusa lär vara den mest ursprunglig i sin ton. Mörk faluröd kom först på 50-talet. Den ljusa, utan linolja, ska även behålla sin ljushet längre eftersom det inte finns någon olja som mörknar med åren.
By the way. Ni kanske undrar hur det var i Sundborn?
Hmmm. Vårt svar på den frågan är att det var fantastiskt. Det var kul att i verkligheten kunna se de miljöer man tidigare bara sett och beundrat på planscher, almanackor och tallriksunderlägg. Men tyvärr – kan vi inte vidarbefodra den känslan eftersom Larsson-släkten, på över 200 personer, förbjudit all typ av fotografering i huset. På grund av att delar av området är att betrakta som privat bostad. Fnys – det är inte svårt att förstå att
man försöker få ut så mycket som möjligt av den ekonomiska kaka, som Carl och Karin lämnat efter sig. Och då vill man inte riskera att missa en liten extra förtjänst utan räknar kallt med att besökarna ska köpa just planscher, almanackor och tallriksunderlägg i butiken efteråt.
Det gjorde inte vi.
Åk till gruvan om ni måste välja.
/micke

Till vänster ligger berget av framtida fasadfärg klar för framställning utanför Falu koppargruva. Till höger sipprar pigmentet fortfarande fram. 70 meter under marken.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i fasad, färg. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s