Lätt som en plätt

Nej, jag är inte 2,40 lång. Det är arbetshöjden som är låg i vårt gamla hus.

Matlagningspremiären på Norrahammar nr 27 resulterade i mycket goda plättar. Toppade med köpesylt.

Efter att vi träningseldat lite i vedspisen börjar vi nu få kläm på hur den fungerar. Men att sätta igång med ett långkok skulle kännas lite väl avancerat – och varmt.
I går tog vi det lite lugnt i torpet eftersom det var lite rått ute. Vi passade på att göra en brasa i spisen för att hålla fukten borta och vispade samtidigt ihop en plättsmet.
Att elda i järnspis är inte samma sak som att elda i kakelugn. Eldstaden är mycket mindre och det går inte att tokelda för då spricker ugnsleran. Man börjar med att elda lite papper och kanske några stickor för att få till ett drag i skorstenen. Det brukar ryka en del, särskilt mellan spisringarna, men det är i sin ordning. Och det ger sig snart. Därefter får man peta in en tunn björkklabbe då och då för att hålla brasan igång så att värmen blir jämn på hällen. Det tar en stund att lära sig för oss gröngölingar. Ena stunden fräser smöret fint och plättarna blir fina och gyllenbruna. I nästa stund händer ingenting. Dock fungerar vårt loppisfynd plättlaggen alldeles utmärkt. De olika värmelägen som vi har på den moderna elspisen har vi även på en vedspis. Det är bara att flytta runt stekpanna eller gryta på hällen. ”Femman” är rakt över elden. Och ”ettan” längst bort.
Nästa lilla matlagningsprojekt blir att göra läfsor. Ett tunnbröd som man gräddar direkt i gjutjärnspannan.
Det var längesen matlagning var så här spännande. Och kul.
/Stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i köket, mat och dryck, vedspisen. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Lätt som en plätt

  1. Va kul att det går bra!!!

  2. Stina skriver:

    Jäpp! Men vi längtar till premiärbaket i bakugnen. Det ska bli riktigt kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s