Kräftfiske

Senior och junior lägger den första buren på plats.

Brun bli röd i häxbrygden.

132! Smaka på de siffrorna. Så många kräftor fiskade vi upp ur hemligt vatten i natt. Hemligt, för att man ska hålla bra kräftvatten för sig själv, men helt lagligt och med tillstånd från vattenägaren. Svärfar stod för kontakter och redskap. Och vid skymningen placerade vi ut 23 burar på cirka en meters djup utefter strandkanten av sjön. En timma senare, i mörker och utrustade med pannlampor, plockade vi upp 63! kräftor. Antingen är det ett bra kräftår i år eller så var det här ett fantastiskt bra kräftvatten. Klockan tre på natten, och efter ytterligare två skördar, kom vi sammanlagt upp i otroliga 132 krälande urtidsdjur. Hur coolt är inte det? Och inte blev natten sämre av att fullmånen lyste upp sjön och visade oss vägen mellan burarna. Stina och syster M skötte elden och grillade korv. Jag, svärfar och systersonen rodde båt och vittjade mjärdar.
Klockan halv fyra på natten plockade vi upp redskapen och åkte hem och sov några timmar. Men redan klockan elva idag satte vi igång och kokade lag. För vi ville inte riskera att några skulle dö i baljan. Den största grytan vi kunde hitta fylldes med vatten, grovsalt, krondill, socker och lättöl. Och när vattnet kokat upp var det spa-dags för våra nypvilliga kräldjur. Lika fascinerande som det är att se när kräftorna växlar färg från brunsvart till rött i kokhett vatten, lika makabert känns det att släppa ner dem levande. Men det finns säkert sämre sätt att dö på om man är kräfta.
Nu får de ligga i frysen i en vecka. Sen blir det stor kräftfest.
Slurp!
/micke

En hel badbalja med snapstillbehör!

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i mat och dryck. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kräftfiske

 1. Cecilia skriver:

  Lyllisar!! Jag blir brun, nej röd av avund! Men är dom inte blå??
  Jag har bara vaga minnen av nåt kräftfiske i en bäck när jag var liten o koket o dilldoften o nypen o en som smet som jag försökte hålla som husdjur men som rymde o dog.

  La bud på en skog med två sjöar (sic!) o kräftfiske i juni, fick den inte o det var kanske tur för då hade vi blivit ruinerade som det ser ut. Vi hade fått bli landsbygdsbor på riktigt, sälja huset i stan (kanske lika bra det, som det får lida av akut ointresse, leda och slöhet från dess odugliga ägare). Synd på flott 50-60-tal!

  Slurp-slurp på er, lyllisar!

 2. Micke skriver:

  Cecilia: Blå? Nej, våra såg i alla fall brunsvarta ut innan dom hamnade i grytan. Att ha kräftor som husdjur lät som en vågad sysselsättning, ha ha. Vi skulle byta vårt boende i stan mot ett hus i skogen, med sjötomt, alla dagar i veckan. Så känns det nu i alla fall.
  Fyra dagar kvar. Sen är det slurpdags. ;o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s