Inspirationsresa

E’s fina bergsmansgård har fem rum med kök plus kattvindar och skrubbar.

Det var tur att vi hade långledigt i helgen. Det nattliga kräftfisket tog nästan knäcken på oss. Fredagen fick vi ägna åt att koka lag – och sova. Men lördagen blev desto mer händelserik. Kollega E hade bjudit upp oss till hennes bergsmansgård norr om Nora. Och eftersom vi gillar gamla hus med historia, men aldrig sett en bergsmansgård live, tackade vi naturligtvis ja. På en nordsluttning i en liten by norr om Nora tog E emot framför sitt vackra timmerhus hus i två våningar. En bergsmansgård var en stor bondgård som ägdes av en bergsman. Han hade rätt att framställa järn genom att äga eller ha andelar i en hytta. Vilket var en lönsam sysselsättning.
E’s hus är byggt i mitten av 1800-talet. Att vi befann oss i Bergslagen och att gården var en bergsmansgård vittnade många detaljer om. Som den gjutna vackra bergslagskaminen med sina tjocka rör som krökte sig runt i bågar för att ge maximal värme. Och tröskeln till ytterdörren som även den var tillverkad i gjutjärn! Var man bergsman så var man. Och då skulle det också synas i huset.
Vi fick även en liten sightseeing i trakterna. Siggebohyttan med Sveriges längsta loftgång, 14 rum och tre kök, låg bara några kilometer bort.
Och Nora, en otroligt vacker trästad med massor av fina gamla hus. Nora diversehandel är bara den värd ett besök. Där kan man göra många fynd. Vårt blev en brödspade för 75 kronor. Den ska komma till användning när vi får igång bakugnen.
/stina

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i Övrigt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s