Trappdilemma

Välbevarad. Men tyvärr så har trappen tagit död på syll, tröskel och dörrar.

Nu är dags att ta tag i farstun och den ruttna syllen som ligger i framkant men inte längre gör någon nytta. Men hur flyttar man en gjuten betongtrapp? Den väger garanterat mer än vad vi orkar lyfta. Och vägen fram till torpet tillåter inga tunga fordon. Vi funderar skarpt på att ta bort den för gott. Och istället ersätta den med en trätrapp. Men innan ni ondgör er över det beslutet vill jag att ni läser lite längre. Visst, vi förstår att gjutna trappor också är kulturhistoria. Och att de var en naturlig modernisering av torp under 1900-talet. Men – de är inte ursprungliga. Alla torp som byggdes på 1800-talet hade trätrappor från början. Eller flata stenar. Och på flera platser, bland annat på Stockholms länsmuseums hemsida, kan man läsa: ”En betongtrappa är sällan bra för trähuset, betongen suger upp fukt och leder in väta mot syllen och det understa bjälklaget”. Så med detta på vår sida har vi beslutat oss för att hyra en stor mejselhammare till helgen.
Nu kör vi!
/micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i exteriör, farstun, fasad, pardörrar, trapp. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Trappdilemma

  1. Elisabeth skriver:

    Låter som att ska investera i en liten Grålle att ha där ute på landet!Den kunde ni ha dragit bort trappen med 😉

  2. Micke skriver:

    Elisabeth: Ha ha skulle vi köpa en grålle till våra 3500 kvm skulle grannarna skratta åt oss. Nej, vi får förlita oss på hjälpsamma grannar och vänner när det kommer till tunga lyft.

  3. Sara skriver:

    Vi har en stor sten som trapp, med två lägre som trappsteg. Jag gillar det verkligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s