Lång stång

Två onda ting. Obekväm arbetsställning och skrapning.

I två veckor har flaggstången legat på fyra bockar. Och varje gång när det regnat har jag tänkt på alla torrsprickor som blivit vattenfyllda. Inte bra för en trästång som har yta som påminner om Svampbob fyrkant. Men under gårdagen tog jag äntligen tag i problemet och försökte mota rötningsprocessen i grind. Skrapning av lös färg är en mördande tråkig sysselsättning. Men som tur var fick jag ett avbrott i skraperiet när trevliga makarna E och G kom på besök. De fick en husvisning och ett antal koppar kaffe. Sen var jag åter i klinch med stången.

Är det ett urinprov i en petriskål? Nej, det är linolja blandad med terpentin i en ikeabunke.

Efter skrapning och slipning fick stången en halvinoljning – för att mätta träet. Och därefter en strykning med bruten vit linoljefärg. Här kommer en kort reklampaus. Jag måste jag ge en eloge till vår färgsupplier Ovolin i Örebro. Vid lunchtid i torsdags ringde jag och beställde en liter färg. På fredag eftermiddag kunde jag hämta ut burken på Nillas kiosk. Otroligt snabbt jobbat! Vi giller’t!
Något som jag däremot inte gillar är alla mörka kvällar som dykt upp. När halva stången var målad började det skymma. Så den sista metern är målad i total mörker. Hur resultatet blev är därför höljt i dunkel. Som tur är ska den målas minst två gånger till.
Stina

Flaggstången blev målad med fem procent grön umbra. Vitt är aldrig hundra procent vitt för oss.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i färg, linoljefärg. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lång stång

 1. Viola_T skriver:

  Trevligt emd flaggstång, den blir nog bra. trevligt även att se att någon använder Engwall & Classons linoljefärg.
  Men hur gör du med knoppen???

 2. Frejda skriver:

  Det låter som om vi kanske bor i närheten av varandra eftersom ni handlar på Ovolin i Örebro. Jag finns med mitt lila torp i norra Latorp. Var finns ni?

  Min flaggstång är kortare och inte alls i trä. Jag fällde den för ett tag sedan och gav den en dust med milda dryga Yes och den blev så vit och fin. Men er blir säkert kanonfin när ni är färdiga med den. 🙂

 3. Stina skriver:

  Viola: Vi gillar deras färg! Den har vi använt i alla rum i huset. Och knoppen, ja, den kommer att förbli omålad. Så fort man målar så börjar underhållet. Jag tycker den är rätt fin som den är.

  Frejda: Vårt torp ligger mellan Karlstad och Kristinehamn. Så vi har en bit till Örebro. Men Ovolin är ändå den närmsta byggnadsvårdsbutiken för oss.

 4. Wilda Tilda skriver:

  Hej! Tycker mycket om eran blogg och vill ni så finns det en award på min sida.

  Kram Jenny

 5. MrsUniversum skriver:

  Men knoppen, knoppen – ska den inte vara guldglänsande? Det är lätt att ta bladguld på vaxat papper = transportguld och limma på knoppen en dag då det inte stormar. Inget skydd behöver strykas på efteråt. Sen behövs inget mer göras på åratal.
  http://mittuniversum.wordpress.com/tag/flaggstangsknopp/

  Trevligt att se ert kök i Gårdoch Torp.

 6. Stina skriver:

  Wilda Tilda: Tack för din fina award! Den värmde!

  Miss Universum: Ja, denna knopp. Vi gillar den som den är, ommålad och mörk. Men man vet aldrig, kanske ändrar vi oss helt plötsligt. Det har hänt förr… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s