Roslagsmahogny

Tycker ni att det ser bra ut? Ja, nu ja.

När vi har försökt vara ekonomiska har vi märkt att billigt oftast varit detsamma som dåligt. Billiga verktyg som börjat på Black och slutat på Decker har visat sig vara skräp. Vi är inne på vår tredje, och absolut sista, slipmaskin med den rödsvarta logotypen. Jag skulle också kunna berätta om den billiga spaden, det förmånliga brytjärnet eller den överkomliga fogsprutan. Men jag väljer att stanna där. För det som på prislappen sett ut som en bra affär har i efterhand visat sig vara en dyr. Därför lägger vi gärna ett par extra hundralappar när vi köper redskap. Ändå. Ändå! köpte jag ett billigt partytält för bara 400 spänn som garanti om regnet skulle överaska oss. Och det gjorde det – idag. När furutrappan skulle få sitt mahognyöverdrag. Utanför tältet var det ösregn. Under duken, där jag försökte måla, duggade det. Tältet var tydligen byggt för att ge skugga. Inte för att mota väta. Och enligt SMHI ska det regna ända till på onsdag. Så nu återstår det att se om trappen blir mahognyfärgad eller tigerrandig. Helgens bakslag.
Det var surt – i dubbel bemärkelse.
/micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i farstun, trapp. Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Roslagsmahogny

 1. Kasta på en pressening över tältet!!

  Det är SÅ tråkigt när man köper verktyg och så är det bara skit. När man förväntar sig kunna göra ett bra jobb och blir det bara kack. Då tappar man lätt gnistan för stunden!
  Tur den är lätt att hämt aupp igen!!
  Ha en bra vecka!!

 2. Anonymous skriver:

  Jaha du … vi köpte ett dyrt partytält när vi skulle sätta upp vårt flyttade gamla timmerhus
  2009.

  Vi tänkte precis som ni att det kan vara bra med nåt ställe där det inte regnar. Duken höll inte tätt, benen vek sig för de var inte dimensionerade för två deciliter vatten och infästningen till linorna gick sönder efter två dagar. Hade jag haft en bild på bedrövelsen så skulle jag skickat den men vi packade ihop SKITEN och körde den direkt till återvinningsstationen.

  Läser Er trevliga blogg varje dag och vi blev så inspirerad av ert jobb i trossbotten att vi också kör med ”hästströ” från Granngården.
  /Cathrine

 3. Cecilia skriver:

  Haha, Det är Rusta, det!

  Köpte också ett Smäcktält vars metallpinnar vek sig första kvällen, vid första skuren, vid första supen, till första sillen.
  Ert är misstänkt likt.

  Men man lär sig aldrig, eller hur? Vi fortsätter göra Klipp, av alla de slag.

  Sen svär vi lite.

 4. Wilda Tilda skriver:

  Visst är det retligt!!! Känner igen mig precis, fast ibland är dyrt inte alltid bäst – svårigheten är att veta när!!!!

  Kram Jenny

 5. Frejda skriver:

  Jag hade ett likadant förra året. Samma som de föregående två åren. Och alltid med samma resultat när höststormarna kom: http://frejdastorp.bloggagratis.se/2010/09/18/3590825-skrapkvalitet-man-far-det-man-betalar-for/

  Men i år har jag satsat på en stadigare konstruktion och än står den upp. 🙂

 6. Micke skriver:

  Angelica: Som tur var så sken det upp idag och trappan ser ut att ha klarat sig bra. Något ljusare än förväntat men det beror nog på att vattnet hann mätta träet innan jag fick ut färgen.

  Cathrine: Då låter det som ert tält till och med var sämre än vårt. Trist. Vad kul att ni läser vår blogg. Men jag måste lägga in en brasklapp. Jag talade med en byggnadsvårdare, en timmerman, igår som sa att man inte längre rekommenderar att ha Lecakulor som markisolering. För att det binder fukt. Vilket precis var den anledning som man sa var bra för ett år sedan. Ja, ja. Hos oss är det med all säkerhet bättre än den blöta halm som låg där innan. Men hästströ i trossbotten är kanon. Om man packar den väl eller toppar med linisolering som vi gjorde. Grattis till ett varmt trägolv! :o)

 7. Micke skriver:

  Cecilia: Minns inte riktigt men det kan ha varit ett Rustatält. Jag ska försöka att spreja det med något antiregnmedel för att ge det en andra chans. Funkar inte det så får jag svära igen innan jag kastar det i eldtunnan. ;o)

  Jenny: Jo du har rätt. Men verktyg som man vet med sig att man kommer att använda ofta bör man satsa lite extra på. Så gjorde vi med kap- och gersågen till exempel. Sällanmaskiner kan man däremot lägga lite mindre pengar på. Men var går gränsen mellan funktionella maskiner och skräp?

  Frejda: Bra tänkt – till slut. Eftersom vi inte bara tänkt använda det till fest utan som arbetstält var det nog grövre doningar vi borde ha titta på. Och höststormarna – de är ju redan på gång.

 8. färgtrappan/m-l skriver:

  Jaha, det där med kassa verktyg och dåliga tält har vi prövat också.
  Men vi skaffade till slut ett bra tält som faktiskt höll ett par år. Även om det stod ute hela året(!). Det köpte vi på Friluftsvaror.se. Vi var tvungna att ha ngt mer hållbart eftersom vi hade mängder att måla, men ingen plats inomhus.
  Till slut tog dock snön död på tältet en vinter, men bra var det ända tills dess! Tror det höll fyra år. Värt varenda krona! 🙂

  Hoppas det gick bra med trappan trots allt.

  /maja

 9. Micke skriver:

  Maja: Alla verkar ha varit ute för samma sak. Kan inte någon starta en svart-lista där man kan varna för dåliga köp? Jag var inne på Friluftsvaror.se och tittade nu. Och jag antar att det var det som hette party- förråds- och garagetält som ni hade köpt. De såg bättre ut. Det får komma högt på min vill-ha-listan inför nästa sommar. :o)
  Trappan såg ut att ha klarat sig oväntat bra. Men jag får nog stryka den en gång till. Måste också medge att den luktade väldigt gott – av tjära. Lite som godis. Eller som shots. Om man gör det på finsk Terva viina – har jag hört. ;o)

 10. Cecilia skriver:

  Vi har också lecakulor…. var har du hört det där att det inte skulle vara lyckat i husgrunder?

  Micke, har du provat Rigabalsam? (Eller Riigas Balsams som letterna säger) Funkar både invärtes o utvärdes enl Nordisk Familjebok! Åtminstone på människor, vet inte hur det är m trappor.

 11. Micke skriver:

  Cecilia: Det var en utbildad byggnadsvårdare, som jobbar dagligen med att renovera hus, som berättade att man gått ifrån det. Istället rekomenderade hon en ny produkt som hette Skumglas. Från en firma som jag tror hette Hasopor. Det skulle påminna om pimpsten och skulle packas hårt på en gummiduk som man först skulle täcka marken med. Problemet med lättklinker skulle vara att det kunde innehålla kalk som i sin tur skulle kunna nära hussvamp. Vilket kunde vara allvarligt om man haft problem med det tidigare i huset. Men jag säger som Di Leva: Vem ska man tro på… :o)

 12. Anonymous skriver:

  Fast… för några år sedan köpte jag en laddbar borrmaskin på Lidl för lite pengar och med mysko märke – och den är superduperkanon. Sant att det ena laddaggregatet inte laddar så bra men annars så… och att jag köpte den berodee på att grannen (som är superfixare) köpte den och var helt begeistrad. Så man kan inte ara supersäker – grejer från dyra gatan kan också vara skit. Min erfarenhet är att grejer andra prövat och rekommenderar i de flesta fall är precis vad man förväntar sig.

  Cecilia (ingående i det berömda layoutteamet J&J)

 13. Micke skriver:

  Cecilia af J&J: Välkommen hit förresten :o)
  Jo, du har så rätt. Rekommendationer från andra ska man lyssna på och ta till sig. Men om man inget vet så har vi lärt oss att risken för ett skräpköp minskar om man lägger på några hundralappar och satsar på ett känt märke. Sen beror det på hur mycket man tänker använda ett verktyg. Kap- och gersågen och skruvdragaren är maskiner som vi använder mest. Därför satsade vi på testvinnare när vi skulle köpa nya – Borsch och Ryobi (!). Andra maskiner, som elhyvel och klingsåg, köpte vi av billigare märken. Men observera att en yrkeshantverkare inte ens skulle tycka att de ”dyra” märken som vi valt är bra nog. För han skulle säkert lägga till fler parametrar i sitt val. Och rysligt mycket mer pengar. :o)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s