Kittrace

Anzas kittkniv fungerar förvånansvärt bra. Både till att ta bort gammalt kitt och lägga på nytt.

I min enfald trodde jag att jag skulle hinna kitta farstuns 30 rutor på en dag. Men det visade sig vara oerhört tidsoptimistiskt.
Jag började på lördagen, men hann bara ena sidan, alltså tolv rutor. Det gick i och för sig snabbare på slutet då jag bytte från Gysinges linoljekitt till Flüggers. Sen vi köpte torpet har jag hunnit testa tre olika sorters linoljekitt. Flüggers vinner lätt. Smidig att arbeta med och det är enkelt att skära till degen med kittkniven utan att det smular eller skrynklar sig.
På söndagen, när Micke försökte mahognymåla trappan i ösregnet, fortsatte jag kittandet. Takdroppet rann rakt ner i nacken och jag kände av en rejäl förkylning men ändå tänkte jag; nu jävlar ska jag bli klar. Men nejdå. Och inte var det på grund av varken skyfallet eller förkylningen. Kittet tog slut när det var fyra rutor kvar. 1,75 kilo räckte alltså inte.
Men, onsdag kväll efter jobbet och utrustad med nyköpt kittburk blev de sista rutorna klara.
Nu är det bara att hoppas på att det inte blir vinterkyla så att jag kan måla åtminstone ett lager färg. Det ska jag väl hinna med.
/stina

Old kitt vs. new kitt. Det tar tid och är lite trixigt, men förhoppningsvis blir det bättre än innan.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i farstun, fönsterrenovering, verktyg. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Kittrace

 1. TACK för kitt-tips!! Jag tar´t!
  Kitta är ju såå tråkigt enligt mig, men det gör stor skillnad och känns bra i hjärtat! 🙂

 2. Stina skriver:

  Varsågod! 🙂
  Jag tycker själva kittandet är kul. Det är allt förarbete som är tråkigt. Skrapa och peta bort gammalt kitt, zzz…

 3. Hej Stina!
  Vilket hästjobb och vad fint det blir!
  Och väldigt bra med tips om vilket kitt som är bäst. Jag har inte börjat med det projektet ännu men hoppas kunna göra det i vinter inne i stan.
  Jag har köpt ett kitt som heter nått i stil med ”Dana”, har du testat det?
  Lycka till med fortsättningen!
  Lisa

 4. Stina skriver:

  Hej Lisa!
  Och tack! Det blir nog ännu finare när det kommer färg på också 😉
  Jo, jag har även testat ditt kitt. Ska jag rangordna dem så blir det i följande ordning.
  1. Flügger
  2. Dana
  3. Gysinge

  Dana är bra men jag tyckte den var lite väl torr i bland. Det går i och för sig att fixa genom att tillsätta lite linolja. Men det har jag aldrig behövt med Flüggers linoljekitt.
  Lycka till med fönsterrenoverandet!

 5. Cecilia skriver:

  Tvi vale för kittning, antar att du är helnöjd med att det äntligen är klart! (Nu är det bara målningen kvar, det är nästan ännu värre, ffa gång 2 o 3 när man inte ser var man inte har målat…) Å andra sidan var det väl tur att du inte anade hur lång tid det skulle ta, innan, typ.

  Vet inte vad jag brukar använda för kitt, men det har funkat utmärkt o fått vara ifred för fåglarna också. Har hört att man ska undvika kittning i slutet av säsongen för att fåglarna då har nåt slags cravings efter nåt som finns i kitt. Då pickar dom i sig allt.

  Hoppas nu att du dränkt falsarna i olja, dränkt dem igen o igen, annars lär kittet lossna rätt snabbt. Det är helt osannolikt vad gammalt trä kan suga i sig.

 6. Stina skriver:

  Cecilia: Jo, fåglarna gillar tydligen fettet som finns i kittet. I någon bok har jag läst att man kan ha på lite vitpeppar. Då vill inte fåglarna mumsa i sig det goda. Men min plan är att måla så snabbt som möjligt. För jag antar att pippisarna inte gillar färg. Och yes, jag halvinoljade fönstren rejält innan jag kittade. Så jag hoppas det sitter ett tag nu. 😉

 7. Toppen med alla bra tips! Tack!

  Lisa

 8. Sara skriver:

  Jag älskar att kitta! Fast förra sommaren gjorde jag misstaget att balansera på stege och kitta i sol och värme, vilket var superjoxigt med halvsmältande kitt flygande överallt. Höstkittning är nog bättre.

 9. Stina skriver:

  Sara: Haha, det har jag faktiskt aldrig tänkt på, att kittet smälter när det är varmt ute. Men så är det ju naturligtvis. Tur att jag latade mig i somras så kittningen blev av först nu. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s