Köpfest

Tre brödspadar, två mjöltunnor, en kappe, en svepask, ett struvjärn och något slags fat. Allt det här ropade vi in för drygt 500 kronor inklusive slagavgifter.

Vet ni vad en kappe är? Inte vi heller, men nu har vi en.
I helgen, när vi besökte mina föräldrar, passade vi på att gå på auktion i Åmål. Vi visste att det var en hel del allmoge från en gammal gård som skulle ropas ut. Men oj, vad mycket det var! Och billigt! I alla fall det vi var ute efter. Och det blev mer än vi tänkt oss. Vi ville ha en lång brödspade. Det blev tre. Bland annat.
Det är tydligen på hösten man ska gå på auktion. När de norska och tyska turisterna inte är där och trissar upp priserna. Fast å andra sidan är svensk allmoge redan obegripligt billigt. Medan saker i gjutjärn blir dyra och gärna skjuter i höjden. Som ett exempel ropades en spottkopp in för nästan tvåtusen. Medan en allmogesoffa från 1800-talet, som visserligen saknade botten, förblev osåld.
Att åka hem till päronen är också att fynda. Den här gången blev det en silltunna, mjölsikt, spegel och ett trätråg att göra ost i. Behöver jag nämna att min lilla bil blev full? Silltunnan tar nu hand om regnvattnet från taket. De andra sakerna är än så länge bara ögonfröjd.
/Stina

Allmogewiki:En kappe är en trälåda på cirka 4,5 liter som fungerade som mått för torra varor.

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i allmoge, interiörer. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Köpfest

 1. Elisabeth skriver:

  Får ni en brödspade över så vet ni var den behövs =)

 2. BRÖDSPADAR!!!! Vi har en lååång smaaal. Inge bra när man bakar runda pizzor i bakugnen.. höhö!!

 3. Viola_T skriver:

  Allmogeföremål regerar.
  Så vackert med trärena ytor. Är himmelens glad att det finns kvar så mycket här – sånt som anfäderna hållit i sina händer.

  Det här med brödspadar, bfröfjalen som vi säger, ser olika ut beroedne på var i landet de använts. Stora, runda i norra delen av landet är tunnbröd bakades.

 4. Pingback: Allmoge « Torpet Berget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s