Gjuthål

Än är det en bra bit kvar till Kina.

Jag är bara tvungen att visa er helgens bekvämaste arbetsställning. Det är naturligtvis Stina som passar på att kombinera vila med arbete när hon ska gräva ett hål till vår flaggstång. Till frostfritt djup. Som i vår del av Sverige är minst 1,2 meter. Inte så enkelt att handgräva som det kan låta. Speciellt när spaden blev verkningslös redan efter en halvmeter i det smala gjuthålet.
De första 30 centimetrarna var mjuk matjord och a piece of cake. Efter det kom cirka 60 centimeter lerjord – också det en kakbit. Men sen blev det värre. Marken var plötsligt stenhård. Och trots att jag försökte spetta med ett järnspett medan Stina låg på mage och slöskyfflade med vår lilla trädgårdsspade lyckades vi bara komma ner ytterligare drygt 10 centimeter innan vi fick ge upp – för att solen gick ner.
I kväll tog vi därför en sväng förbi torpet efter jobbet för att se hur vårt ”gräv” såg ut i dagsljus. Men det var inte mycket att se. Grundvattnet hade trängt upp och fyllt igen hålet. Kanske kan det hjälpa till att softa upp botten något. Det hoppas vi på i alla fall. För vi måste nog komma ner de sista 30 centimetrarna också om vi ska få 9 meter flaggstång stå rak i framtida stormar. 

Fortsättning följer…
/micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i trädgård. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Gjuthål

 1. Anna skriver:

  Det finns ju grävseminarier man kan åka på om min behöver lite tips.

 2. Anna skriver:

  NI menar jag förstås, inte min… Det är inte så lätt så här på fredagsmorgonen…

 3. Anna(som vill vara anonym nu) skriver:

  Eller kanske menade jag MAN…?

 4. Stina skriver:

  Vi siktar på Guldspaden 2012! 😉

 5. oraberg skriver:

  Men, det är ju en brunn. Grattis!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s