Svart på vitt

(Läses helst med skorrande R)

Året är 1912. Solskensolympiaden på den nybyggda Stockholms stadion där svenskarna vunnit otroliga 64 medaljer har precis avslutats. I huvudstaden är det fest. Men i Ölme härad 25 mil västerut är de flesta ovetande om de sportsliga framgångarna. Istället är det fotografens besök som väckt deras nyfikenhet. Syföreningens 19 kvinnor ska avbildas. Därför är kameran uppställd framför det lilla torpet med spåntak. Det är högsommar i slutet av juli. Gräset har växt sig meterhögt och i rabatterna prunkar det av blommor. Men på himlen har solen tillfälligt gått i moln. Fast det tycker fotografen bara är bra. Då blir ljuset mjukt och bilderna lättare att framkalla. Framför sig har kvinnorna inte bara fotografen utan även utsikt över åkrar färdiga för skörd.

Kvinnorna har dagen till ära tagit på sig sina finaste kläder. Elsa, Maria, Hanna, Elfrida, Inez, Anna, Elin… Alla har det åkt eller gått till Solbacken för att bli förevigade.

Sittande som nummer tre från höger är 42-åriga Emma Ottilia Andersson. Hon är gift med klockaren Karl Andersson på Berget. Dagsverkstorpet de bor i ligger bara ett stenkast bort längs grusvägen så hon har inte haft långt att gå för att ta sig hit. Emma har sin nya söndagsblus på sig. Den har hon själv sytt av randigt bomullstyg med slag och stora knappar. Kopierad från de blusar hon sett i skyltfönstren inne i stan.

Idag har hon även plockat en bukett blommor som hon håller i händerna. Kanske är det gula smörblommor. Men eftersom bilden är svartvit och kornig är det omöjligt att se. Om 1/60 dels sekund är gruppen förevigad för alltid på fotografens glasplåt.

_________

Så hade det kanske låtit om historieprofessorn Hans Willius fått brodera ut sina tankar om bilden i tv-programmet Svart på vitt för några år sedan. Men nu är det vi som fått låna den av paret i granntorpet V-lyckan. Och då är det också vi som tar oss friheten att skarva lite i bildens historia och dess tidsaxel. Även om det mesta faktiskt är sant.

Det var när paret tidigare i somras besökte oss som vi råkade berätta att vi saknade en bild på Emma. Eftersom Karl redan fanns prydligt inramad på väggen. Och det hade man tagit fasta på. Så när de i helgen kom på återbesök räckte de över en gammal gruppbild som de hittat. Och där var vår Emma! Gissa om det gladde oss.

Supertack för det!

Nu ska vi bara skanna in den, skicka filen för print och sen…

…kommer Karl att få Emma vid sin sida på Berget igen.

/Micke

Om torpetberget

Vi som bloggar heter Christina Jarnlid och Mikael Lindblom och vi bor i Kristinehamn i östra Värmland. Under en längre tid hade vi letat efter ett fritidshus i vår närhet. Inget plinthus från 60-talet. Utan ett hus med anor. Något att försöka bevara. Utan att för den skull göra ett skansenhus av det. Under sensommaren 2009 hittade vi ett charmigt torp mellan Kristinehamn och Karlstad på Blocket. I annonsen – ett sött torpparadis med skogstomt. Efter visningen en solig sommardag kunde vi konstatera att det söta huset hade hål i taket, vattenskador, tvivelaktiga golv och utdömd skorsten. Helt perfekt! 2014 tog vi det stora steget och flyttade ut till det lilla torpet. Följ med oss på vår resa mot vårt drömtorp. Välkomna!
Detta inlägg publicerades i historia. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Svart på vitt

 1. Viola_T skriver:

  Intressant att ni lägger ner tid på forskning av Bergets föregångare.

 2. Maja skriver:

  Kul att ni fått tag på er Emma (hon påminner lite om Julia som bodde i vårt torp en gång…), så att hon får pryda sin plats bredvid Karl.
  Det är så kul med gamla fotografier!

  Ha det gott / Maja på färgtrappan

  ps/Jag hörde Hans Willus högt och tydligt när jag läste texten 🙂 /ds

 3. torpetberget skriver:

  Viola: Det var den långa och kalla vintern vi hade förra året som gjorde att vi stillade abstinensen med att gräva lite i historien. Bland annat med lite släktforskning. Vilket kan vara lite knepigt när det inte är ens egen släkt man rotar i.
  /micke

  Maja: Ha ha, kul! Om man inte hör Willius läsa texten blir den bara konstig. Den måste läsas i staccato.
  Om man har ambitionen att bevara vad som går att bevara är historien en del av renoveringen tycker vi. Nu ska vi bara försöka hitta en ram där man kan montera båda bilderna.
  /micke

 4. Peter Sörensen skriver:

  Underbar story. Den bilden och historian, samt bilden på Karl, vill jag gärna foga till nästa version av ”En vandring i minnenas värld” om det går för sig. Jag tycker mig ana att det gamla torpet Berget eventuella också kan härbärgera några potentiella redaktörer till framtida verk 🙂 Suveränt arbete ni gör på torpet. Jag jublar invärtes varje gång jag passerar det.

  Varmste hälsningar,

  Peter på Wia Missionshus

 5. Peter Sörensen skriver:

  Ett inlägg till enkom för att få uppdateringar via e-post 🙂

 6. torpetberget skriver:

  Peter: Ha ha, tack Peter! :o) Att just du skriver det betyder att vi oblygt kan fortsätta på vår inslagna väg. Att renovera ett hus med byggnadsvårdsambitioner kan var knepigt ibland. Men vi gör så gott vi kan och hoppas att du ska kunna fortsätta att jubla inombords när du åker förbi.
  Visst får du använda de historier vi fått fram om Berget i en eventuell nyutgåva. Även om just den här texten var skriven med glimten i ögat och i Hans Willius anda, ha ha. Det skulle Karl och Emma vara värda. Men redaktörskapet tror vi nog att du klarar av bäst själv. Efter vad vi sett så gör du ett bra jobb med dina publikationer. Det var ”En vandring i minnenas värld” som fick oss att intressera oss för historien om Berget från första början. Tack för det. :o)
  Ha det gott.
  Micke o Stina
  P s Vi ser fram mot en guidning i missionshuset nån gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s